Vesti > Svet

LEDENI ARMAGEDON stiže u Ameriku: Ovo se nije desilo poslednjih 40 godina, biće -55 stepeni

Zahlađenje je u utorak prvo zahvatilo severozapadni deo pacifičke obale, a dok stigne na istok zemlje pretvoriće se u takozvanu ciklon bombu

Izvor: K1info/novosti.rs

22/12/2022 > 22:58

podeli vest:

LEDENI ARMAGEDON stiže u Ameriku: Ovo se nije desilo poslednjih 40 godina, biće -55 stepeni
Foto: Tanjug/AP


Snežno nevreme koje je ove nedelje zahvatilo Sjedinjene Američke Države moglo bi da donese najhladniji Božić u poslednje četiri decenije, najavili su meteorolozi.

Zahlađenje je u utorak prvo zahvatilo severozapadni deo pacifičke obale, a pre nego što stigne na istok zemlje pretvoriće se u takozvanu ciklon bombu.

Foto: Tanjug/AP

 

Više od 90 miliona ljudi u 37 država nalazi se pod upozorenjem zbog "ledenog Armagedona".

Otprilike 80 odsto nacije SAD -a suočiće se s temperaturama ispod nule, uključujući i države na jugu kao što je Teksas.

Weather Channel je ovo nevreme nazvao "Zimska oluja Eliot", a prema prognozama američkih medija očekuje se najhladniji Božić od kasnih osamdesetih. Predviđa se da će čak i sunčana Florida doživeti najhladniji Božić za poslednjih 30 godina.

Nacionalna meteorološka služba (NVS) saopštila je da su do kraja ove nedelje u nekim delovima zemlje moguće temperature od minus 45 do minus 55 stepeni. Najavljeni vetar može prouzrokovati promrzline za manje od pet minuta ako se mere opreza ne preduzmu pravovremeno, a moguće su i hipotermija i smrt zbog dugotrajnog izlaganja hladnoći.

Foto: Tanjug/AP

 

NVS je ovu oluju nazvao događajem koji se događa jednom u generaciji. Doći će i do područja Velikih jezera gde se očekuje da će dostići nivo uragana treće kategorije. Guverneri Kentakija i Severne Karoline proglasili su vanredno stanje, a očekuje se da će snežni uslovi i zaleđeni putevi prouzrokovati haos i u saobraćaju.

Stotine letova iz Denvera i Čikaga već su otkazani. Predviđa se da će se Denver suočiti s najvećim udarom hladnoće u četvrtak ujutro kad temperatura padne na minus 27 stepeni. Čikago je počeo da se priprema za obilne snežne padavine koje će biti praćene s naletima vetra većim od 80 kimotera na čas.

Foto: Tanjug/AP

 

- Dan zahvalnosti prošao je uz minimalne smetnje, nažalost do Božića neće biti tako - rekao je američki ministar saobraćaja Pit Butigeg za Em-Es-En-Bi-Si.

Kako se oluja bude razvijala, meteorolozi predviđaju da će se pretvoriti u ciklon bombu koja nastaje zbog naglog pada pritiska, a donosi mećavu, grmljavinske oluje i obilne padavine, preneo je "Jutarnji list".

 

 

 

Ostavite komentar