Vesti > Srbija

ALBANCI preuzeli vlast u Severnoj Mitrovici: SRBI imaju jednog ODBORNIKA

Albanci pravnim nasiljem i jednostranim potezima zauzeli su odbornička mesta koja pripadaju Srbima, kaže Petković

Autor: K1info

14/12/2022 > 14:28

podeli vest:

ALBANCI preuzeli vlast u Severnoj Mitrovici: SRBI imaju jednog ODBORNIKA
Foto: Tanjug/Ivan Radulović


Uz prisustvo brojnih pripadnika tzv. Kosovske policije u zgradi opštine u Severnoj Mitrovici održana je sednica skupštine na kojoj su novoimenovani odbornici položili zakletve, a za predsednika je izabran Nedžat Ugljanin.

Time je faktički Opština Severna Mitrovica pripala Albancima, odnosno, oni su preuzeli upravljanje opštinom nakon što su predstavnici Srpske liste napustili institucije, a potom CIK doneo odluku da Albance imenuje za odbornike. 

U Skupštini opštine Severna Mitrovica danas je zakletvu položilo 16 novih odbornika, od kojih je samo jedan Srbin, Dušan Milunović sa liste "GI Srpski opstanak".

Direktor Kancelarije za KiM Petar Petković kaže da to što su danas Albanci pravnim nasiljem i jednostranim potezima zauzeli odbornička mesta koja pripadaju Srbima u srpskoj opštini Kosovska Mitrovica, Kurti pokušava da stvori čistu monoetničku albansku opštinu na severu.

On je rekao da za Albance koji su danas zauzeli odbornička mesta niko nije glasao i nemaju nikakvu većinu, ni podršku srpskog naroda.

- Na ovaj način Kurti pokušava da stvori čistu monoetničku albansku opštinu na severu KiM i upravo je to ogledalo navodne demokratije i takozvane vladavine prava Aljbina Kurtija da čistu srpsku opštinu, mimo propisa, pravila i sporazuma, preuzmu i vode Albanci - kaže Petković.

Foto: Tanjug/AP/Bojan Slavković

 

Dodaje da je na delu još jedno kršenje svih postignutih sporazuma, uključujući i unutrašnje propise Prištine, koji ne važe kada Srbima treba uzeti i najmanja preostala prava i sasvim ih pravno i administrativno obespraviti, zarad glavnog Kurtijevog cilja, stvaranja monoetničkog Kosova u kome nema Srba.

- Današnje brutalno kršenje prava Srba pokazatelj je da su borba i demokratski i miran otpor srpskog naroda ispravniji i opravdaniji nego ikad, jer je Srbima na KiM jedino to i preostalo pred talasom necivilizacijskog, i nedemokratskog postupanja, fizičkog i pravnog nasilja. Sada je jasno da odustajanje Pritšine od održavanja izbora na severu KiM 18. decembra nije nikakav ustupak Prištine, „ni pokušaj smirivanja tenzija“, već je posredi podmukli plan i farsa Aljbina Kurtija koji je unapred smislio kako da pravnim nasiljem preotme srpske opštine i bez izbora i pošalje svoje policajce na sever - kaže Petković.

 

 

 

Uskoro opširnije na k1info.rs

Ostavite komentar