Vesti > Srbija

Srbi i Egipćani kao braća rođena - potpisani Memorandumi o kulturnoj saradnji Srbije i Egipta

Ministarka Maja Gojković i ministar Samih Šukri potpisali su više dokumenata o kulturnoj saradnji između Srbije i Egipta

Autor: tanjug.rs

20/07/2022 > 15:05

podeli vest:

Srbi i Egipćani kao braća rođena - potpisani Memorandumi o kulturnoj saradnji Srbije i Egipta
Foto: Tanjug/Jadranka Ilić/bs


Potpredsednica Vlade Republike Srbije i ministarka kulture i informisanja Maja Gojković i ministar spoljnih poslova Arapske Republike Egipat Samih Šukri potpisali su Program saradnje u oblasti kulture i umetnosti za period od 2022. do 2025. godine, saopštilo je Ministarstvo kulture.

Takođe, Gojković i Šukri su potpisali i Memorandum o razumevanju između Filmskog centra Srbije i Egipatskog filmskog centra Ministarstva kulture AR Egipta, u prisustvu predsednika Srbije Aleksandra Vučića i predsednika Egipta - Abdel Fataha al Sisija.

Potpisivanje Programa saradnje predstavlja važan oblik uspostavljanja i razvijanja saradnje dve zemlje, i to u oblasti muzike, pozorišta, vizuelnih umetnosti, kulturnog nasleđa, književnosti i izdavačke delatnosti, kao i u oblasti kinematografije.

Program saradnje predviđa podsticanje neposredne saradnje između muzičkih, pozorišnih i operskih ansambala, posebno između Opere i Baleta Narodnog pozorišta u Beogradu i Kairske opere.

Navedenim programom je definisana saradnja između muzeja, galerija i drugih organizacija koje deluju u oblasti likovnih i primenjenih umetnosti u cilju razmene izložbi, ali i između biblioteka putem razmene stručnjaka, informacija i stručnih publikacija iz ove oblasti.

Foto: Tanjug/Jadranka Ilić/bs

ministar Samih Šukri i ministarka Maja Gojković

Tako će se posebno istaći saradnja između Narodne biblioteke Srbije i Univerzitetske biblioteke "Svetozar Marković" iz Beograda i Biblioteke Matice srpske iz Novog Sada, sa jedne strane, i Egipatske nacionalne biblioteke i arhiva sa sedištem u Kairu, sa druge strane.

Predviđena je i saradnja u oblasti književnosti preko razmene pisaca i književnih prevodilaca, kao i u oblasti zaštite kulturnog nasleđa i čestih kontakata ustanova koje se bave zaštitom, i to preko razmene informacija, naučnih publikacija i stručnjaka.

Maja Gojković i Samih Šukri potpisali su i Memorandum o razumevanju između Filmskog centra Srbije i Egipatskog filmskog centra, koji za cilj ima da podrži razmenu i saradnju između dve nacionalne institucije u oblasti sedme umetnosti.

Memorandum predviđa podsticanje saradnje između nacionalnih filmskih festivala dve zemlje, olakšavanje mogućih projekata koprodukcije, kao i razmenu stručnih saznanja zbog proučavanja pitanja u vezi očuvanja kinematografskog nasleđa.

U oblastima kulture i informisanja, danas su potpisani i Memorandum o saradnji između Muzeja afričke umetnosti u Beogradu i Nacionalnog muzeja egipatske civilizacije, sa idejom razvijanja saradnje u muzeja dve države, kao i Memorandum o razumevanju u oblasti medija između Nacionalne medijske uprave Arapske Reublike Egipat i Radio-televizije Srbije, zaključuju u saopštenju iz Ministartva kulture Srbije.

Ostavite komentar