Vesti > Srbija

Oglasio se MUP posle teksta CNN o ILEGALNOJ KINESKOJ POLICIJI u Srbiji

Šest kineskih policijskih službenika bilo prisutno u zajedničkim patrolama srpske i kineske policije svega mesec dana

Izvor: K1info/Tanjug

04/12/2022 > 14:47

podeli vest:

Oglasio se MUP posle teksta CNN o ILEGALNOJ KINESKOJ POLICIJI u Srbiji
Foto: Tanjug/AP Photo/Ng Han Guan


Ministarstvo unutrašnjih poslova saopštilo je danas da nema saznanja o navodnim kineskim policijskim stanicama u Srbiji o čijem postojanju izveštavaju pojedini mediji, ukazavši da u Srbiji nisu prisutni policijski službenici Narodne Republike Kine.

Kako je navedeno u saopštenju, po osnovu Memoranduma o razumevanju između Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije i Ministarstva javne bezbednosti Narodne Republike Kine o sprovođenju zajedničkih policijskih patrola, koji je potpisan 19. maja 2019. godine, šest kineskih policijskih službenika bilo prisutno u zajedničkim patrolama srpske i kineske policije svega mesec dana, od 17. septembra do 16. oktobra 2019. godine.

Napominju da po osnovu Memoranduma, oni ni tada nisu imali pravo upotrebe sredstava prinude.

- Smatramo da ovakvi navodi i neosnovane tvrdnje nanose štetu odnosima dveju zemalјa Srbije i Kine, kao i saradnji koja je uvek bila visokom nivou. Još jednom apelujemo na medije da pre objave teksta, tačnost informacija provere sa Ministarstvom unutrašnjih poslova. Podsećamo da je po osnovu Memoranduma o razumevanju između Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srbije i Ministarstva javne bezbednosti Narodne Republike Kine o sprovođenju zajedničkih policijskih patrola šest kineskih policijskih službenika 2019. godine bilo deo zajedničke patrole u Beogradu, Novom Sadu i Smederevu - ističe se u saopštenju.

MUP navodi da je "shodno odredbama Memoranduma, zadatak policijskih službenika MJB NR Kine u zajedničkim patrolama bio je da pomažu policijskim službenicima Republike Srbije u zaštiti javnog reda i bezbednosti i olakšaju kontakt svojih sunarodnika i organizacija sa policijom Republike Srbije, kao i sa diplomatskim i konzularnim organima svoje zemlјe". 

Foto: MUP RS

 

- Značaj ovakvog vida saradnje između MUP-a R. Srbije i MJB NR Kine ogleda se u obostranoj spremosti da se promovišu sve bilateralne inicijative, čiji je cilј održavanje javnog reda i mira i obezbeđivanje sigurnosti građana dveju zemalјa, u skladu sa konceptom rada policije u zajednici, što je i doprinelo postizanju višeg stepena bezbednosti građana i zajednica, kao i jačanju poverenja građana u rad policije - saopštio je MUP Srbije.

Šta je CNN objavio

Inače, CNN je danas objavio da je Peking uspostavio više od 100 takozvanih prekomorskih policijskih stanica širom sveta, uključujući Hrvatsku, kako bi pratio, uznemiravao i u nekim slučajevima vraćao kineske državljane koji žive u egzilu.

Novi izveštaj nazvan “Patroliraj i uveri” fokusira se na razmere mreže i ispituje ulogu koju su zajedničke policijske inicijative između Kine i nekoliko evropskih zemalja, uključujući Italiju, Hrvatsku, Srbiju i Rumuniju, odigrale u širenju kineskih prekookeanskih stanica.

Među novih tvrdnjama koje je iznela grupa je da su kineskog državljanina naterali na povratak kući operativci koji su radili na tajnom zadatku u kineskoj prekomorskoj policijskoj stanici u predgrađu Pariza, izričito regrutovanih za tu svrhu, uz ranije otkriće da su još dva Kineza prisilno vraćena iz Evrope - jedan u Srbiji, drugi u Španiji.

 

Ostavite komentar