GRAD OŠTETIO VOĆKE ŠIROM SRBIJE Agronom objasnio šta da uradite sad (VIDEO)
podeli vest:

Nakon udara grada, najbolje je uraditi tretman biljaka kako bi lakše prebrodile taj stres i bolje se pripremile za narednu sezonu, izjavio je danas agronom Srđan Stevanović.
- Ovo što je ostalo pre dva dana kada je bio grad, to su sad sve oštećeni plodovi. Plodovi će ostati, ali zbog oštećenja ne mogu ići u prvu klasu i mogu ići u industriju. Samim tim, kako bude rastao plod, rašće i ova oštećenja od ploda. U svakom slučaju, štete se ne mogu popraviti. Ono što sad jedino može i obavezno mora da se uradi, to je da se odradi tretman da bi biljka praktično lakše prebrodila taj stres koji je doživela od udara grada i kako bi se bolje pripremila za narednu sezonu - istakao je Stevanović za Tanjug.
On je dodao da su pored plodova, oštećena i stabla.
- Listovi su pocepani, a sve te povrede na stablu su praktično prolazi za bolesti, za biljne patogene. I zbog toga je neophodno odraditi što pre, najidealnije, već dan nakon grada, da se uradi tretman sa kombinacijom fungicida, različitih biostimulatora, aminokiselina ili već šta imaju u ponudi - naveo je Stevanović.
Kako kaže, nakon nevremena nikako ne bi trebalo da samo ostavimo voćnjak i da ne uradimo ništa, a bolji način da se zaštitimo od nevrema pored protivgradnih raketa, su protivgradne mreže.
- Na duže staze, najidealnije bi bilo naravno da se stave protivgradne mreže, ali to je jedna dosta skupa varijanta i na nekim manjim površinama od hektara dva to nije baš isplativo. Na većim površinama je druga priča - dodao je Stevanović.
Prema njegovim rečima, rod je desetkovan i nijedan reon Srbije nema potpuni rod.
- Rod se kreće od nekih 10, 20, 30 odsto, negde nema ništa. Možemo očekivati da budu jako slabi prinosi, niži kvalitet voća i visoke cene. Nažalost, to možemo očekivati, a voćarima bih samo preporučio da, bez obzira što znam da su sad svi demoralisani, demotivisani, da ipak ulože u zaštitu voća kako bi ga bolje pripremili za narednu sezonu - zaključio je agronom.
Bonus video:
Ostavite komentar