Vesti > Srbija

NAJGORI PERIOD sa cenama je prošao - ipak, moramo ostati OPREZNI

Predstavljena "Bela knjiga 2022" Saveta stranih investitora, čiji je urednik ekonomista Miroljub Labus

Izvor: K1info/Tanjug

22/11/2022 > 17:30

podeli vest:

NAJGORI PERIOD sa cenama je prošao - ipak, moramo ostati OPREZNI
Foto: Pixabay.com


Najgori period kada je o reč o cenama je prošao ali bi valjalo ostati oprezan, jer on može da se vrati, ocenio je ekonomista Miroljub Labus.

On je na predstavljanju "Bele knjige 2022" Saveta stranih investitora, čiji je bio urednik, napomenuo da to ne zavisi samo od nas i da zato moramo stalno da gledamo šta se dešava u svetu i da se prilagođavamo.

- Ako uporedite cene danas i ranije vidite da je najveća kriza bila u avgustu. Tada je megavat struje bio skuplji od 1.000 evra, a sada je 143. Gas je bio tri puta skuplji nego danas, barel nafte je koštao 120 evra, sada je 80, a cena hrane je bila dva puta viša nego sada - naveo je Labus.

On se osvrnuo i na najave da će svet upasti u recesiju i kazao da je sledeće godine moguća blaga recesija u Americi, mnogo ozbiljnija u Evropi, a dok Srbija neće ući u recesiju, ali će stope rasta biti niže nego što su sada i nego što se predviđalo pre nekoliko meseci.

- Druga moja poruka u vezi je sa inflacijom. Ona izgleda nije prolazni fenomen i mislim da će trajati bar još sledeću godinu - rekao je Labus.

Ekonomista je kazao i da je udeo stranih investicija u bruto društvenom proizvodu oko pet odsto i da će tako verovatno biti i u narednom periodu i ocenio da su javne investicije veoma visoke, između šest i sedam procenata, a da je malo privatnih investicija.

Kada je reč o dogovoru sa MMF-om, ekonomista smatra da je on dobar i to ne samo sa stanovišta jeftinih para nego i sa stanovišta držanja fiskalnih rizika pod kontrolom.

Savet stranih investitora je, inače, ocenjivao 10 prioritetnih oblasti, pa su tako porezi ocenjeni sa 1,04, radno-pravni odnosi 1,06, digitalizacija i elektronsko poslovanje 2,57, nekretnine i izgradnja 1,36, borba protiv nedozvoljene trgovine i inspekcijski nadzor 1,57, hrana i poljoprivreda 1,14, stečaj 1,22, devizno poslovanje 1,38, farmaceutska industrija 1,71 dok turizam i ugostiteljstvo kao teme koje se prvi put predstavljena u Beloj knjizi nisu ocenjene.

Labus je komentarišući te ocene naveo da je u elektronskom poslovanju i digitalizaciji napravljen najveći napredak, da sledi energetski sektor, te da je uvođenje e-faktura dobro, ali da ima primedbi kada je reč o primeni.

Naveo je i da radno zakonodavstvo odavno nije menjano, a u međuvremenu je počelo da se radi od kuće i primenjuje se elektronsko poslovanje, pa bi, smatra, te novine valjalo regulisati zakonima iz oblasti radnog prava.

Foto: Tanjug.rs

 

Labus je naveo mišljenje članica Saveta stranih investitora da bi, kada je reč o nekretninama, trebalo ukinuti naknadu za konverziju zemljišta, da je u sektoru borbe protiv nelegalne trgovine plan istekao i da bi trebalo da se pravi novi, te da bi kod sigurnosti hrane valjalo uskladiti propise sa Evropskom unijom.

- Ima nešto što ne piše u knjizi, a postoji i zove se reputacioni rizik. Savet stranih investitora nije hteo ni na koji ančin da razmatra pitanje sankcija, geopolitičkih prilika, ali kao rezultat tih prilika povećao se reputacioni rizik naše zemlje - ocenio je Labus.

Kazao je da se protivi uvođenju sankcija Rusiji, ali smatra da bi trebalo da se vidi kako se može popraviti imidž zemlje i smanjiti taj rizik.

- Naša prva preporuka je da se ubrza put ka Evropskoj uniji, a drugi predlog je da se prihvate preporuke iz naše Bele knjige - zaključio je Labus.

 

 

 

 

Ostavite komentar