Vesti > Srbija

Situacija u Tutinu NAJTEŽA - potoci prelaze u bujice, pomaže i VOJSKA

JVP "Srbijavode" uvelio je vanrednu odbranu od poplava na delu sliva Zapadne Morave

Izvor: K1info/Tanjug

20/11/2022 > 18:49

podeli vest:

Situacija u Tutinu NAJTEŽA - potoci prelaze u bujice, pomaže i VOJSKA
Foto: Tanjug/Dragan Nikolić


Vanredna situacija zbog poplava proglašena je u Tutinu i tamo je situacija najteža, rekao je danas direktor JVP "Srbijavode" Goran Puzović, navodeći da su se i manji potoci pretvorili u bujice.

- Situacija je najteža u Tutinu gde su svi vodostaji drugog reda, oni mali nevidljivi potoci, zbog obilnih padavina postali ozbiljne bujice koje su ugrozile pojedine kuće i delove infrastrukture - rekao je Puzović za Radio Beograd 1.

Na kritične lokacije u Novom Pazaru stigao je danas ministar unutrašnjih poslova Bratislav Gašić i zajedno sa direktorom JVP „Srbijavode“ Goranom Puzovićem prate stanje na terenu, a direktor Puzović izvestio je ministra o trenutnom stanju vodostaja, saopštilo je JVP Srbijavode.

Foto: Tanjug/Dragan Nikolić

 

U Prijepolju na vodnoj jedinici „Lim-Prijepolje“ u toku je postavljanje mobilne opreme za odbranu od poplava, gde je uvedena redovna odbrana od poplava.

Vanredna odbrana od poplava je u Novom Pazaru i u slivovima reka Ibar, Ljuboviđa i Kolubara, rekao je Puzović i naveo da je na Limu trenutno na snazi redovna odbrana od poplava, ali se očekuje da se do večeras proglasi i vanredna.

Kazao je da su sve službe "Srbijavode" na terenu, da je stalna komunikacija sa Sektorom za vanredne situacije, kao i sa svim predstavnicima lokalnih saomuprava.

Vatrogasci i policija iz Tutina tragaju za dvogodišnjim detetom koje je oko 16.10 časova upalo u reku Vidrenjak kod ovog grada, rečeno je Tanjugu iz Policijske uprave u Novom Pazaru.

Foto: Tanjug/Strahinja Aćimović

 

Navode da spasilačke ekipe vrše potragu čamcem, ali i da pretražuju korito reke sa obale.

Ranije danas usled obilnih padavina došlo je do izlivanja reka u naseljima Šutenovac i Trnava u Novom Pazaru.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić, kao vrhovni komandant Vojske Srbije, izdao je naređenje da se pripadnici Vojske angažuju u pomoći građanima Novog Pazara i Tutina u borbi protiv vodene stihije. 

Pripadnicima Vojske pridružiće se, po naredbi predsednika, i pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova, saopštila je danas Služba za saradnju sa medijima predsednika Republike.

Reka Jošanica izlila se iz svog korita na više lokacija u novopazarskom naselju Šutenovac, gde meštani u panici pokušavaju da zaštite svoja dvorišta i kuće. Teška je situacija i prema naseljima Postijenje i Blaževo, gde je takođe došlo do izlivanja. 

JVP "Srbijavode" uvelio je vanrednu odbranu od poplava na delu sliva Zapadne Morave, a u vodnoj jedinici "Ibar - Kraljevo, Novi Pazar".

Na sajtu Srbijavode objavljeno je da zbog obilnih padavina postoji tendencija daljeg porasta nivoa vode na rekama Raška, Jošanica i Vidrenjak.

Kako se navodi, službe „Srbijavode" i nadležnih vodoprivrednih preduzeća su na terenu, uvedena su dežurstva, i prati se kretanje promena nivoa vode i promene stanja na odbrambenim linijama.

Poplave i na Kim

Kako prenose prištinski mediji, obilne kiše dovele su do poplava u nekoliko gradova na Kosovu i Metohiji. Problema ima u Peći, Istoku, Vučitrnu i Juniku, prenosi Kljan Kosova.

Pojedini putevi su neprohodni zbog vode. Obilna kiša dovela je do problema u snabdevanju pijaćom vodom u opštini Ðakovica, zbog zamućenja vode.

Upozoravaju se građani da budu dodatno oprezni prilikom prelaska preko mostova, kao i da se ne kreću u blizini reka.

 

 

Ostavite komentar