Vesti > Srbija

Kad u Srbiju stiže PRAVI SNEG?

Meteorolog Nedeljko Todorović otkriva kad nas očekuje ozbiljno zahlađenje i prvi sneg

Izvor: K1info/telegraf.rs

20/11/2022 > 10:52

podeli vest:

Kad u Srbiju stiže PRAVI SNEG?
Foto: Unsplash.com


U Srbiji će danas biti pretežno oblačno i hladnije, mestimično sa kišom i lokalnim pljuskovima, a najviša dnevna temperatura biće u rasponu od 6 do 17 stepeni.

Prema prognozi Republičkog hidrometeorološkog zavoda, u toku noći ka ponedeljku u brdsko-planinskim predlima kiša će preći u sneg, uz lokalno stvaranje snežnog pokrivača od 5 do 10 centimetara na višim visinama. Najniža temperatura od 5 do 12 stepeni, najviša od 6 u Vojvodini do 17 stepeni na jugoistoku.

 

Veća količina padavina sutra se očekuje u centralnim, istočnim i južnim krajevima. Vetar umeren i jak, na severu i zapadu severozapadni, u ostalim krajevima južnih pravaca. Najniža temperatura od 5 do 12 °C, najviša od 6 °C u Vojvodini do 17 °C na jugoistoku.

I u Beogradu će biti oko 7 stepeni, oblačno i hladnije, povremeno sa kišom i lokalnim pljuskovima. Vetar umeren, severni i severozapadni.

Prema izgledima vremena za narednih sedam dana, u ponedeljak se predviđa postepeni prestanak padavina i smanjenje oblačnosti, a nešto više kiše se očekuje pre podne na istoku i jugoistoku. U utorak i sredu manji porast temperature uz novo naoblačenje s kratkotrajnom kišom.

Duvaće jak i olujni južni i jugoistočni vetar, naročito na planinama i u košavskom području, a na jugu Banata i sa udarima olujne jačine. Od četvrtka do kraja perioda suvo sa sunčanim intervalima.

Prema rečima meteorologa Nedeljka Todorovića u Srbiji će do pravog snega, koji će se zadržati, doći krajem novembra i početkom decembra, kada će stići ozbiljno zahlađenje.

- Do kraja novembra nema ozbiljnog zahlađenja što bi se produžilo i u prvim danima decembra. Pravi sneg sa zadržavanjima na tlu može nas očekivati sredinom decembra. Možemo da kažemo da je ova jesen bila toplija od uobičajenog. Padavine su sada poželjne - zaključio je Todorović.

Foto: Pixabay.com

 

Prema njegovim rečima, u oktobru i novembru iskoristili smo lepo vreme, a sada će preovlađivati kiša, dok se sneg očekuje samo u planinskim delovima. Napomenuo je da se sneg očekuje nedelja noć na ponedeljak na visinama od 600, 700 metara, ali mala je veravatnoća da će se zadržati ispod 1.000 metara nadmorske visine.

- Zemljište je sušno i ne bi trebalo da bude probleme, a na visinama iznad 1.300 metara biće snežnog pokrivača od 10, 15 santimetara. Ova promena vremena je uvod u zimu koja nam predstoji - istakao je Todorović.

 

 

Ostavite komentar