Vesti > Srbija

Kada se očekuje PIK SEZONSKOG GRIPA u Srbiji i KO MORA da se VAKCINIŠE?

Sada je pravo vreme za vakcinaciju protiv sezonskog gripa, s obzirom na to da još nije u cirkulaciji

Izvor: K1info/telegraf.rs

17/10/2022 > 10:33

podeli vest:

Kada se očekuje PIK SEZONSKOG GRIPA u Srbiji i KO MORA da se VAKCINIŠE?
Foto: Pixabay.com


Pune dve nedelje traje imunizacija protiv gripa i do sada je dato oko 80.000 doza. Nabavljeno je 400.000 četvorovalentnih vakcina i 30.000 doza "Torlakove" trovalentne vakcine.

- Do sada smo dali oko 1.200 doza, što je četvrtina od trenutno raspoloživih. U narednom periodu očekujemo povećano interesovanje, jer je upravo ovo period godine kada se najviše ljudi vakciniše protiv gripa - kaže za RTS doktorka Snežana Kalabić iz Doma zdravlja Savski venac.

Preporuka je da se vakcinišu svi stariji od 65 godina, kao i hronični bolesnici pre svega kardiovaskularni, bubrežni, sa malignim oboljenjima, plućnim - posebno astmatičari i građani koji imaju dijabetes.

- Treba se vakcinisati kada virus još nije u cirkulaciji. Pravo vreme je upravo sada, jer se pik očekuje od kraja decembra do kraja februara - naglašava doktorka Kalabić.

Foto: Pixabay.com

 

Kada je reč o drugim problemima sa kojima se građani javljaju u ambulante, doktorka Kalabić kaže da su to najčešće respiratorni i stomačni virusi.

Građani koji se javljaju sa respiratornim simptomima i dalje se pregledaju u kovid ambulantama, kako bi se odvojili od drugih pacijenata koji dolaze u domove zdravlja i u proseku se dnevno obavi oko 150 pregleda.

 

 

 

Ostavite komentar