Vesti > Srbija

Nema ODLAGANJA GREJNE SEZONE - oglasilo se Ministarstvo rudarstva

Mediji su ranije objavili da se grejna sezona u Srbiji pomera i da će početi 31. oktobra

Autor: K1info/Tanjug

12/10/2022 > 17:58

podeli vest:

Nema ODLAGANJA GREJNE SEZONE -  oglasilo se Ministarstvo rudarstva
Foto: Unsplash.com


Ministarstvo rudarstva i energetike nije vodilo razgovore ni sa jednom toplanom o odlaganju početka grejne sezone, rečeno je Tanjugu u tom ministarstvu, povodom informacija koje su se pojavile u medijima da će grejna sezona početi u novembru zbog ustede energenata, iako bi zvanično trebalo da krene 15. oktobra.

- Ako postoje argumenti za takav predlog, ministarstvo je spremno da se o tome razgovara. Naglašavamo da je energetski sistem kompleksan i da se potrošači, kad ne mogu da računaju na jedan izvor energije, u ovom slučaju sistem daljinskog grejanja, opredeljuju za drugi, što je najčešće električna energija, a to može značajno da optereti čitav energetski sistem - navode u ministarstvu.

Prema informacijama koje su predstavljene na sednicama Radne grupe, sa kojima je Ministarstvo rudarstva i energetike upoznalo i javnost, toplane u Srbiji su spremne za grejnu sezonu i obezbeđene su dovoljne količine energenata, kažu u ministarstvu.

Ipak, ističu, da svaka jedinica lokalne samouprave donosi zasebnu Odluku o snabdevanju toplotnom energijom kojom propisuje kada počinje grejna sezona i pod kojim uslovima može otpočeti ranije.

- Podsećamo da Zakon o energetici u stavu 1. člana 356. propisuje da energetski subjekt koji obavlja delatnost distribucije toplotne energije vrši distribuciju toplotne energije pod uslovima utvrđenim ovim zakonom i propisima koje donosi jedinica lokalne samouprave (JLS). Kako sam Zakon ne propisuje bliže uslove vezane za grejnu sezonu to je ostavljeno jedinicama lokalne samouprave da propišu u skladu sa okolnostima - navodi se u saopštenju.

Prema navedenim propisima svih jedinica lokalnih samouprava koje imaju sisteme daljinskog grejanja, grejna sezona za snabdevanje toplotnom energijom za grejanje stambenih i poslovnih prostorija počinje 15. oktobra, a završava se 15. aprila.

Izuzetno u periodu od 1. do 14. oktobra i od 16. aprila do 3. maja objekti će se grejati u dane za koje u poslednjoj prognozi prethodnog dana ili u prvoj prognozi tog dana Republički hidrometeorološki zavod prognozira srednju dnevnu temperaturu 12 stepeni ili nižu.

Podsećaju da Ministarstvo rudarstva i energetike rukovodi Radnom grupom za praćenje sigurnosti snabdevanja energijom i energentima, u kojoj su pored ostalih energetskih subjekata i predstavnici Poslovnog udruženja Toplane Srbije, kao i predstavnici JKP Beogradskih elektrana.

 

 

 

Ostavite komentar