Vesti > Srbija

Ambasada Egipta u Beogradu obeležava Nacionalni dan EGIPTA! Prisustvovao i predsednik VUČIĆ (VIDEO+FOTO)

To je ne samo jedan od najvažnijih datuma u istoriji Egipta, već i najveći javni praznik ove zemlje

Izvor: K1info

Autor: Anica Ninković

08/07/2024 > 23:20

podeli vest:

Ambasada Egipta u Beogradu obeležava Nacionalni dan EGIPTA! Prisustvovao i predsednik VUČIĆ (VIDEO+FOTO)
Foto: TANJUG/ VLADIMIR ŠPORČIĆ/bs


Ambasador Egipta u Srbiji Basel Salah i njegova supruga Maha Baraka organizuju večeras u Beogradu prijem povodom Nacionalnog dana Arapske Republike Egipat, kome prisustvuje i predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Svečanosti prisustvuju i potpredsednica Narodne skupštine Marina Raguš, poverenica za ravnopravnost Brankica Janković, predsednik Jedinstvene Srbije Dragan Marković, kao i brojni predstavnici javnog života Srbije, Vojske Srbije i stranih vojski, kao i diplomatskog kora - između ostalog i ambasador SAD Kristofer Hil i ambasador Rusije Aleksandar Bocan Harčenko.

Nacionalni dan 23. jul, odnosno Dan revolucije, državni je praznik Egipta, kojim se obeležava godišnjica egipatske revolucije 1952. godine, a koja je dovela do proglašenja moderne Arapske Republike Egipta, čime se završava period Kraljevine.

To je ne samo jedan od najvažnijih datuma u istoriji Egipta, već i najveći javni praznik u Egiptu, zemlji koja ima više od 100 miliona stanovnika.

Srbija i Egipat su prošle godine obeležili 115 godina diplomatskih odnosa.

Ambasador Egipta u Srbiji Basel Salah ocenio je večeras da su poslednjih godina bilateralni odnosi Egipta i Srbije svedočili značajnom pomaku i dostignućima u različitim oblastima.

- Dve zemlje su blisko sarađivale na jačanju saradnje u oblastima kao što su trgovina, investicije, kultura, obrazovanje i turizam. Ovi napori nisu samo produbili naše veze, već su otvorile i nove mogućnosti za rast i saradnju - poručio je Salah na prijemu koji ambasada organizuje povodom Nacionalnog dana Arapske Republike Egipat u Beogradu.

Salah je dodao da su bilateralni odnosi dve zemlje doživeli ogroman zamah posetom predsednika Egipta Abdel Fataha Al-Sisija Srbiji u julu 2022. godine, koja je postavila, kako je naveo, čvrste temelje za razvoj bilateralne saradnje, između dve prijateljske zemlje, na svim poljima u protekle dve godine.

- Ovakvi čvrsti odnosi će nas uvek činiti svedocima nekoliko zvaničnih bilateralnih poseta na visokom nivou na periodičnoj osnovi, sa ciljem jačanja saradnje u specifičnim sferama kao što su trgovina, turizam, poljoprivreda, ali i u brojnim kulturnim aktivnostima koje će se održavati, uključujući na primer, Nedelju srpske kulture u Egiptu - rekao je ambasador.
 

Ostavite komentar