Vesti > Srbija

Preuzeti ostaci tri SRPSKA CIVILA stradalih na KiM 1999. godine! Porodice čekale 25 godina na svoje NAJMILIJE

Njihova tela su bila u mrtvačnici u Prištini sve ovo vreme

Izvor: K1info

Autor: Kristina Jokić

18/06/2024 > 15:44

podeli vest:

Preuzeti ostaci tri SRPSKA CIVILA stradalih na KiM 1999. godine! Porodice čekale 25 godina na svoje NAJMILIJE
Foto: Tanjug printscreen


Članovi porodica i predstavnici beogradske radne Komisije za nestale preuzeli su danas na administrativnom prelazu Merdare identifikovane posmrtne ostatke tri civila srpske nacionalnosti koji su stradali u Uroševcu, Prizrenu i Prištini tokom 1999. godine.

Posmrtne ostatke Momira Milenkovića (47) iz Prizrena preuzeli su članovi njegove porodice, dok su u ime porodica predstavnici beogradske delegacije, preuzeli posmrtne ostatke Perke Mladenović (77) iz Uroševca i Svetislava Đapa iz Prištine.

Predsednik Komisije za nestale Veljko Odalović izjavio je da su Milenković, Đapa i Mladenović posle 25 godina dočekale dan kada je potvrđen identitet njihovih najmilijih. Kako je rekao, tela su bila u mrtvačnici u Prištini sve ovo vreme i dodatnim naporima smo uspeli da dođemo do njihovih identiteta.

- Ova lica su, po obdukcionim nalazima ubijena posle dolaska predstavnika međunarodne misije na prostor KiM. To je ono što je velika sramota za tih pedesetak hiljada mirovnjaka koji su dozvolili da se na tako bestijalan način razularena rulja koja je sebe nazivala oslobodilačkom vojskom obračuna sa starim i nemoćnima. Sva tri lica su bila stara preko 50 godina. Cilj im je bio da zatru sve što je ostalo srpsko tada - rekao je Odalović.

Dodao je da će po zahtevu porodica sahrane biti organizovane u Velikoj Plani, Kruševcu i Beogradu istakavši da je to ono što Komisija ima kao obavezu.

- Na kraju, želeli smo danas da budemo sa porodicama. Ovo su tela koja su se nalazila u mrtvačnici u Prištini. Tamo se nalazi preko 300 tela neidentifikovanih lica, među kojima je najmanje 90 lica srpske nacionalnosti. Ono što nas posebno brine je saradnja sa Prištinom, sa njihovom delegacijom radne grupe, koja je u poslednjih nekoliko godina u totalnom zastoju - rekao je Odalović.

Govoreći o saradnji sa prištinskom delegacijom Radne grupe za nestala lica na Kosovu i Metohiji, naveo je da je intenzitet saradnje već nekoliko godina u zastoju odlukom premijera privremenih prištinskih institucija Aljbina Kurtija, i to od kada je tema nestalih premeštena u Brisel, u okviru dijaloga Beograda i Prištine.

- Mi prosto ne možemo da se pomerimo. Mi nemamo novih informacija, ovo su tela koja su pronađena pre više od 20 godina, nemamo mnogo onoga što bi trebalo da radimo onako kako smo radili do pre tri godine - rekao je Odalović.

Dodao je i da se od sukoba na Kosovu i Metohiji u vezi sa sukobima na prostoru AP Kosova i Metohije još uvek traži 1.613 lica dok se u službenim evidencijama Komisije za nestala lica kao nestalo vodi još 567 lica srpske nacionalnosti Pored ovih lica identifikovana su tela još dva lica srpske nacionalnosti čije su porodice iskazale želju da budu sahranjene u Đakovici i Prištini.

Odalović je izneo nadu da će se predviđeni sastanak Radne grupe za nestala lica na Kosovu i Metohiji održati sledeće nedelje na kome će se dogovoriti dimanika provere terena i ekshumacija na osnovu raspoložive dokumentacije dve strane ali i međunarodnih organizacija.

Članovi porodice koji su došli da preuzmu telo Momira Milenkovića kidnapovanog u Prizrenu naglasili su da će se od danas znati gde mu je grob.

- On je kidnapovan 29. avgusta 1999. godine. Otišao je da obiđe kuću i tamo su ga kidnapovali i odveli u nepoznatom pravcu. Do sada ništa o njemu nismo znali. On je kidnapovan zajedno sa prijateljem muslimanom. Do sada se vodio kao nestao, a danas preuzimamo njegovo telo - rekla je njegova supruga Ljiljana Milenković.

Ćerka Marica Stojanović kaže da je telo njenog oca pronađeno u Suvoj Reci i da će on biti sahranjen u Velikoj Plani.

- Hvala Bogu kad smo ga pronašli. Barem da znamo gde mu je grob, da zapalimo sveće, do sada je sve bilo neizvesno. Telo je pronađeno u Suvoj Reci, sahranićemo ga u Velikoj Plani - rekla je Marica Stojanović.

Ostavite komentar