Vesti > Srbija

U ove delove Srbije stižu SUPERĆELIJSKE OLUJE! Ovaj datum je najrizičniji, PRETI krupan GRAD i ORKANSKI VETAR

Zbog visokih temperatura danas je na snazi žuti-meteo alarm

Izvor: K1info/kurir.rs

Autor: Anica Ninković

08/06/2024 > 12:26

podeli vest:

U ove delove Srbije stižu SUPERĆELIJSKE OLUJE! Ovaj datum je najrizičniji, PRETI krupan GRAD i ORKANSKI VETAR
Foto: Shutterstock


Pravi letnji vikend je pred nama, ali vrlo brzo moglo bi da stigne i jako nevreme.

Naime, kako navodi meteorološki sistem Hailz Srbija prvi dan sa jačim nevremenom tokom ovog toplog talasa će biti u ponedeljak 10. jun.

Borski okrug, Braničevski okrug, Južno-Banatski i Srednje-Banatski okruzi, Južno-Bački i Zapadno-Bački okruzi će se nalaziti u sektoru za oluje sa krupnim gradom i orkanskim vetrom posle 14 sati. Nekoliko superćelija će se inicirati duž suve linije u regionu Beograda, Srema, Pomoravlja, severa Šumadije i u Slavoniji.

Foto: screenshot/Telegram

 

Smer kretanja će biti prema istoku i severoistoku i maksimum intenziteta bi oluje mogle imati u regionu uz Rumuniju", najavio je Hailz Srbija.

Moguće pomeranje

- Za to vreme, južno od ovih okruga će duvati vruć jugozapadni vetar u dosta suvljoj vazdušnoj masi i temperaturama oko 35-37°C. Ovaj sektor se do ponedeljka može pomeriti više ka Rumuniji, čime bi samo pogranični region imao nevremena ili dublje u Srbiju, čime bi i centralni deo Srbije imao jake oluje - dodaje se.

Upaljen meteo-alarm

Zbog visokih temperatura danas je na snazi žuti-meteo alarm što znači da vreme može biti potencijalno opasno: Vremenske pojave koje su prognozirane nisu neuobičajene, ali je potreban oprez ako planirate aktivnosti koje su izložene meteorološkom riziku. Treba nastaviti sa informisanjem o očekivanim meteorološkim uslovima. Ne preduzimajte nepotrebne rizike.

Pali se narandžasto upozorenje

Prema najavama RHMZ u ponedeljak se pali narandžasti meteo-alarm u istočnoj i jugoistočnoj Srbiji, kao i na KiM. U ostalim delovima biće na snazi žuto upozorenje, a sve zbog visokih temperatura i grmljavine.

Foto: screenshot/RHMZ

 

Narandžasti meteo-alarm znači da je vreme opasno: Prognozirane su opasne vremenske pojave, a takvog su inteziteta da mogu prouzrokovati materijalnu štetu i biti opasne po ljude i životinje. Treba biti vrlo obazriv, svestan rizika i redovno informisan o detaljima očekivanih meteoroloških uslova. Pratiti savete koje daju nadležne državne službe.

Ostavite komentar