Vesti > Srbija

PATRIJARH PORFIRIJE DOBIJA 2 NOVA POMOĆNIKA! Ova crkvena lica postaju vikarni episkopi

Zasedanje najvišeg crkvenog tela trebalo je da počne sabornim okupljanjem u Pećkoj patrijaršiji, ali tzv. vlasti u Prištini nisu dozvolile

Izvor: K1info/kurir.rs

Autor: Anica Ninković

18/05/2024 > 14:43

podeli vest:

PATRIJARH PORFIRIJE DOBIJA 2 NOVA POMOĆNIKA! Ova crkvena lica postaju vikarni episkopi
Foto: Tanjug/Sava Radovanović


Na ovogodišnjem zasedanju Sabora Sprske pravoslavne crkve biće izabrana dva nova vikarna episkopa patrijarha srpskog.

Prema rečima izvora Kurira iz SPC, za pomoćnike patrijarha Porfirija biće predloženi arhimandrit Nektarije Đurić, starešina crkve Svetog Marka u Beogradu i glavni sekretar Sinoda SPC, ali i arhimandrit Danilo Gavranović, direktor Patrijaršijske upravne kancelarije i starešina crkve Svetog Simeona Mirotočivog u Novom Beogradu.

- Koliko će majsko zasedanje Sabora trajati, zavisi od toga kako će teci diskusije i od dnevnog red. Još uvek traje iznošenje izveštaja o radu eparhija, a ima ih 50. Poslednjeg dana Sabora patrijarh Porfirije predložiće arhimandrita Danila i arhimandrita Nekatrije za vikarne, tj. pomoćne episkope njegove svetosti - naveo je izvor Kurira iz crkvenih krugova.

Sabor SPC počeo je 14. maja u Hramu Svetog Save u Beogradu. Zasedanje najvišeg crkvenog tela trebalo je da počne sabornim okupljanjem u Pećkoj patrijaršiji, ali su u ponedeljak tzv. vlasti u Prištini po direktnoj naredbi Aljbina Kurtija zabranile patrijarhu Porfiriju i sedmorici vladika, koji su bili u njegovoj pratnji, da uđu na prostor Kosova i Metohije.

Ostavite komentar