Vesti > Srbija

Pod ZAŠTITOM DRŽAVE, pa šta? Ruši se SIMBOL ARANĐELOVCA zbog - HOTELA

Parno kupatilo u Bukovičkoj banji, izgrađeno je početkom 20. veka, a iako je kulturno dobro biće uklonjeno da bi se sagradio hotel

Izvor: K1info/telegraf.rs

28/09/2022 > 20:27

podeli vest:

Pod ZAŠTITOM DRŽAVE, pa šta? Ruši se SIMBOL ARANĐELOVCA zbog - HOTELA
Foto: Shutterstock


Počelo je rušenje Parnog kupatila u Aranđelovcu, koje se nalazi u parku Bukovička banja i jedan je od simbola grada. Kako piše FoNet, a prenosi Telegraf.rs, na njegovom mestu biće izgrađen hotel.

Inače, Parno kupatilo izgrađeno je početkom 20. veka, a pod zaštitom je države kao kulturno dobro gde se nalazi od 1989. godine.

U okviru ovog kompleksa nalazi se i drugo parno kupatilo koje je radilo samo u vreme banjske sezone, a za kupanje u njemu koristila se mineralna voda sa termalnog izvora. U kompleksu su se nalazile i prostorija sa hladnim tuševima, prostorija za paru i masažu, kabine, kade, čekaonice…

Jedna od aktivistkinja koja godinama ukazuje na devastaciju kulturnih dobara, Ana Đorđević, i arhitekta Slađana Milovanović izjavile su da su mašine već stigle i istakle su da će zajedno telima stati ispred mašina kako bi odbranili ovo zdanje.

Opština ćuti

Iz Opštine Aranđelovac do sada nisu želeli da se oglašavaju i odgovore na zvanična pitanja K1 info, koja se tiču rušenja kulturnog dobra -Parnog kupatila.

- Dobili smo informaciju da će rušenje kupatila, koje je deo kompleksa uz otvoreni bazen, dragulj arhitektonske i istorijske baštine, početi u sredu. Informaciju nam je dao čovek koji vodi radove na pomenutom objektu koji je sada u privatnom vlasništvu firme Stublina -  kažu one.

Prema njihovim rečima Opštinska uprava Aranđelovca je izdala potvrdu kojom se predviđa rušenje objekata otvorenog kupatila, iako su ovi objekti, bez obzira što su u privatnom vlasništvu, pod zaštitom na osnovu odluke iz 1989. o proglašenju parka Bukovičke banje za kulturno dobro.

- Opština Aranđelovac dopustila je sve ovo, a kada je u pitanju Staro zdanje, dragulj kulturno-istorijske baštine koji se nalazi u istom parku, nije ni za šest meseci počela ni saniranje krova ovog dragocenog objekta izgorelog u požaru ovog proleća. Mi, kao građani Aranđelovca, nećemo dozvoliti da se objekat Otvorenog kupatila sruši  - istakle su Đorđević i Milovanović.

One su podnele zahtev Građevinskoj inspekciji u kojoj traže Studiju o proceni uticaja na životnu sredinu, kao i prijavu radova.

 

Ostavite komentar