Vesti > Srbija

Da se NIKAD NE ZABORAVI - obeležena 104. godišnjica proboja Solunskog fronta

U okviru savezničkog memorijala u Polikastru, održana je državna komemorativna svečanost polaganja venaca i odavanja počasti

Izvor: K1info/Tanjug

Autor: K1infi/Tanjug

25/09/2022 > 18:53

podeli vest:

Da se NIKAD NE ZABORAVI - obeležena 104. godišnjica proboja Solunskog fronta
Foto: Tanjug/Dejan Urošević

Povodom obeležavanja 104. godišnjice proboja Solunskog fronta, ministarka za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Darija Kisić Tepavčević predvodila je, u okviru savezničkog memorijala u Polikastru, državnu komemorativnu svečanost polaganja venaca i odavanja počasti.

- Danas smo ovde u Polikastru, da se zajedno poklonimo besmrtnoj vojsci naših predaka, koji su svojom hrabrošću i životima popločali put kojim mi danas slobodno koračamo - poručila je ministarka Kisić, koja je položila vence na Spomenik silama saveznicama u Velikom ratu i na Spomen-bistu predsedniku srpske vlade za vreme Velikog rata Nikoli Pašiću.

Kisić je istakla da se Srbija seća svih hrabrih vojnika, njihovih muka i patnje, ali pre svega njihove neopisive snage i ljubavi prema domovini koja ih je terala da idu napred, da ne odustaju i da se bore za svoju slobodu i slobodu budućih generacija.

- Ono što su naši preci učinili za našu Srbiju ne sme nikada da se zaboravi. Zato smo danas ovde da pokažemo da se to nikada neće ni desiti. Naša obaveza je da im i na ovaj način kažemo hvala, da im poručimo da zbog njih znamo kako se brani i voli otadžbina i da im obećamo da ćemo njihova dela i herojstvo prenositi i na buduća pokolenja - naglasila je Kisić.

Ministarka je dodala da Srbija ne zaboravlja ni one koji su srpskoj vojsci pružili ruku spasa kada joj je bila najpotrebnija, koji su njom delili muku i zajedno se, rame uz rame, borili za mir.

Zato, kako je istakla, memorijal na Polikastru predstavlja dokaz koliko je tada zajednička borba bila važna, jer je utabala put ka pobedi u Prvom svetskom ratu.

- Memorijal na Polikastru predstavlja simbol jedne velike epohe i slavnog perioda u kome je Evropa pokazala da su sloboda i mir osnovni princip po kome treba da počiva svako društvo. Republika Srbija nastaviće da se na tim principima dalje gradi i razvija - poručila je Kisić.

Komemorativnoj svečanosti u Polikastru prisustvovao je i ministar za rad i boračko-invalidsku zaštitu Republike Srpske Duško Milunović, a poštu su odali i predstavnici Konzulata Srbije u Solunu, delegacije Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, predstavnici Republike Grčke, predstavnici udruženja opredeljenih za negovanje tradicija oslobodilačkih ratova Srbije.

 

 

 

Ostavite komentar