Vesti > Srbija

Ekskurzije POSTALE luksuz! Roditelji BESNI, neće da ŠALJU DECU!

U jednoj od poslednjih ponuda koja se pojavila na mrežama je izlet do Sremskih Karlovaca stajao je 6.500 dinara

Izvor: K1info/kurir.rs

Autor: Ognjen Nestorović

08/03/2024 > 18:10

podeli vest:

Ekskurzije POSTALE luksuz! Roditelji BESNI, neće da ŠALJU DECU!
Foto: Shutterstock


Jednodnevni izlet učenike četvrtog razreda jedne beogradske osmoletke do Sremskih Karlovaca iznosi 6.450 dinara, dok izlet do Avale i Kosmaja školarce košta 5.660 dinara! Ekskurzije, izleti i rekreativne nastave su postale luksuz jer poskupljuju dva puta godišnje što među roditeljima izaziva revolt jer mnogi zbog toga ne mogu decu da pošalju na đačko putovanje.

U jednoj od poslednjih ponuda koja se pojavila na mrežama je izlet do Sremskih Karlovaca gde će deca dobiti i ručak - supu ili čorbu, glavno jelo sa prilogom, sezonsku salatu, hleb, sok i kolač i obilazak Petrovaradina za skoro 6.500 dinara.

Foto: Shutterstock

 

Gordana Plemić, predsednica Udruženja Roditelj, za Kurir kaže da ovogodišnja cena ekskurzija većini roditelja predstavlja problem.

- Ekskurzije i izleti treba da budu normalna stvar, a zapravo su postale luksuz da se otvara pitanje da li roditelj uopšte treba da pošalje dete. Neki roditelji jednostavno nisu u prilici da plate dve ili tri ekskurzije ako imaju toliko dece te da bi detetu izašli u susret moraju da podignu keš kredit kako bi sve to mogli da isplate.

Aleksandar Seničić, direktor Jute, kaže za Kurir da ekskurzije poskupljuju dva puta godišnje - na proleće i na jesen.

- Kod izleta najveći trošak predstavljaju cene autobusa, dok se i cene goriva menjaju na nedeljnom nivou. Po pravilniku agencije iznajmljuju autobuse do pet godina starosti što košta oko 1,5 evra po kilometru. Ukoliko deca imaju i ručak treba dodati i to da se računa obrok i za vozača i za nastavnike. Takođe i parking. Cene u restoranima su podignute u odnosu na prošlu godinu i dečiji obrok ne možete da nađete ispod 1.000 dinara - navodi Seničić i dodaje:

Foto: Shutterstock

 

- U cenu ulazi veliki broj gratis karata, nadoknade za vodiče, profesore. Generalno na cene ne možemo da utičemo. Roditelji su u zabludi ako misle da agencije najviše zarađuju. Zarada na ovim putovanjima nije više od deset odsto.

Seničić podseća i da roditelji nisu u obavezi da prihvate ponudu.

- Nema nikakvog uslovljavanja roditelja. Oni imaju prava da traže od agencije da otvore kalkulaciju troškova, ali to ne rade. Razumem da im je skupo, ali to je zato što su i veliki porezi na dnevnice vodiča, skoro 90 ili 100 odsto. Ukoliko država umanji poreze da troškovi naknade za profesore isplaćuje škola, a ne agencija onda bi oni bili manji.

Takođe, ističe i da objekti koji se bave đačkim turizmom menjaju cene na proleće.

- Ukoliko se desi da agencija poveća cenu za ekskurziju koja je dogovorena u oktobru ili novembru, a realizije se na proleće roditelji za više od osam odsto roditelj može da traži razloge poskupljenja smeštaja i ima mogućnost, prema Zakonu o zaštiti potrošača, da otkaže bez penala i da zahteva povraćaj novca.

Ostavite komentar