Vesti > Srbija

Danas su SVETI SIMEON I ANA! Na ovaj PRAZNIK je potrebno ČITATI 2 MOLITVE (VIDEO)

Sveti Simeon je zaštitnik dece, a Sveta Ana je bila prva proročica koja je Jerusalimu objavila da ima novog mesiju

Izvor: K1info/Tanjug

Autor: Anica Ninković

16/02/2024 > 09:09

podeli vest:

Danas su SVETI SIMEON I ANA! Na ovaj PRAZNIK je potrebno ČITATI 2 MOLITVE (VIDEO)
Foto: Youtube PrintScreen/Mimine Priče


Danas je dan posvećen Svetom Simeonu Bogoprimcu i Svetoj Ani. Sveti Simeon smatra se zaštitnikom dece, a Sveta Ana je bila prva proročica koja je Jerusalimu objavila da ima novog mesiju. Na današnji dan slavi se i Sveti Jakov, arhiepiskop srpski. 

Jakov je bio arhiepiskop od 1286. do 1292. godine. O njemu se malo toga zna. Obnavljao je i podizao crkve. Oko 1290. godine, najverovatnije je premestio sedište Srpske arhiepiskopije iz manastira Žiča u Peć. Veliku brigu je posvećivao manastiru Studenica, snabdeo je bogoslužbenim knjigama. Izuzetnu brigu je posvećivao srpskim podvižnicima. Oreol svetiteljstva zadobio je čistotom svoje vere i hrišćanske ljubavi. Krasile su ga krotost, smirenost i dobročinstva.

Sveti Simeon bio je jedan od Sedamdesetorice koji je bio prevodilac Biblije sa jevrejskog na grčki jezik. Kada je prevodio proroka Isaiju, u delu gde stoji: "Evo deva će zatrudneti i rodiće sina", Simeon se zbunio i izbrisao reč "deva" , pa je zamenio rečju "devojka", i tako i prevedeo na grčki. U tom trenutku javio mu se anđeo Božji i odvratio ga od njegove namere. Objasnio mu je da je proročanstvo istinito i da piše baš onako kako treba. Anđeo mu je rekao da neće umreti dok ne vidi Mesiju kog je rodila devica.

Kada je devica Marija donela Isusa u jerusalimski hram, Duh Božji je to javio Simeonu, koji je tada bio veoma star. Simeon je u  hramu odmah prepoznao i devu i sina po svetlosti koja je zračila oko njihovih glava kao oreol.

Radostan starac uzeo je Hrista u ruke i zamolio Boga: "Sad otpuštaš u miru slugu svojega, Gospode, po reči svojoj; jer videše oči moje spasenje Tvoje". A tu se zadesila i Sveta Ana, ćerka Fanuilova, ona je i sama videla Hrista i to objavila narodu.

Nedugo potom, Simeon je preminuo, a danas se smatra zaštitnikom dece, pa pravoslavni vernici danas obično mole dve molitve, jednu za malo dete i jednu za bolesno dete:

Molitva za bolesno dete

Gospode Isuse Hriste, Ti si došao u ovaj svet kao dete, a iako si istiniti Bog, živeo si u poslušnosti svojim zemaljskim roditeljima. Daj da tvoje čedo (ime) bodro podnese teret koji mu je nametnut i da bude poslušno onima koje si ti predvideo da se o njemu brinu. Molimo te milostivo: pogledaj na njega i u svojoj neizmernoj ljubavi olakšaj mu patnju. O, gospode Bože naš, pošalji svog svetog anđela da ga izleči da bi dostigao punoću života i služio ti u veri i zahvalnosti u srcu i daruj da postane naslednik tvoga nebeskog carstva. Jer si ti, Hriste gospode naš, lekar duše i tela i tebi slavu uznosimo sa ocem i svetim duhom, sada, svagda i u vekove vekova. Amin!

Molitva za malo dete

O Gospode silni, pomiluj i spasi! I plamičak ovaj smrću ne ugasi! Detence je ovo ko plamičak sveće, A bure su svetske i po zvezde strašne; Slabičak se oganj pod pepeo preće. A pod Tvoju ruku čovečije duše. Kad se vode dignu i dođu do guše, I plamen se smanji i oganj ovlaži, O Gospode spasi, smiluj se, ublaži! Tako David prorok Tebi se moljaše. Mada on buktinja golema bejaše, A nejako dete u podnožju neba, I od zlobne želje bolno se koleba. I od zlobne misli zaboli ga glava, Svaki vetrić zlobe njega raslabnjava. Ugasilo bi se brzo od vetrova burni’, Da ti ne spasavaš, Pomagaču žurni. O Gospode, i sad pomiluj i spasi, I plamičak ovaj smrću ne ugasi! Molitvama, Bože, Tvog starog ljubimca, Simeona svetog, divnog Bogoprimca.

Ostavite komentar