Vesti > Srbija

SNAŽNA PORUKA IZ ORAŠCA ZA DAN DRŽAVNOSTI: Sećajmo se PREDAKA, pa će se i oni nas setiti PRED BOGOM

Obeležavanje Dana državnosti počelo je pomenom za pokoj duši precima, Karađorđu i ustanicima, koji služi episkop šumadijski Jovan

Izvor: K1info

Autor: Kristina Jokić

15/02/2024 > 11:46

podeli vest:

SNAŽNA PORUKA IZ ORAŠCA ZA DAN DRŽAVNOSTI: Sećajmo se PREDAKA, pa će se i oni nas setiti PRED BOGOM
Foto: Tanjug/Jadranka Ilić


Srbija danas slavi Dan državnosti - Sretenje, u spomen na početak Prvog srpskog ustanka 15. februara 1804. godine u Orašcu i proglašenje Sretenjskog Ustava Kneževine Srbije 15. februara 1835. godine. Ceremoniju predvodi potpredsednik Vlade Srbije i ministar odbrane, kao izaslanik predsednika Republike, Miloš Vučević.

Vence na spomenik vođi Prvog srpskog ustanka, prema programu, položili su izaslanik predsednika Miloš Vučević i predsednik Republike Srpske Milorad Dodik, nakon čega je bila intonirana himna Bože pravde.

Na ceremoniji su se obratili ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić, predsednik RS Milorad Dodik i potpredsednik Vlade Srbije Miloš Vučević.

Foto: Tanjug/Jadranka Ilić

 

Obeležavanju Dana državnosti prisustvuju brojni srpski zvaničnici među kojima su ministar unutrašnjih poslova Bratislav Gašić, ministar državne uprave i lokalne samouprave Aleksandar Martinović, ministar finansija Siniša Mali, ministarka kulture Maja Gojković, ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović.

Prisustvuju i ministarka prosvete Slavica Đukić Dejanović, ministar za brigu o selu Milan Krkobabić, ministarka poljoprivrede Jelena Tanasković, ministar bez portfelja zadužen za koordinaciju aktivnosti i mera u oblasti odnosa Republike Srbije sa dijasporom Đorđe Milićević, ministarka pravde Maja Popović, ministarka zaštite životne sredine Irena Vujović, ministar za javna ulaganja Marko Blagojević.

Takođe prisustvuje i ministar informisanja i telekomunikacija Mihailo Jovanović, ministarka za brigu o porodici i demografiju Darija Kisić, ministar unutrašnje i spoljašnje trgovine Tomislav Momirović, ministarka zdravlja Danica Grujičić, ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić, kao i predstavnici diplomatskog kora.

Episkop Jovan služio pomen ustanicima

Episkop šumadijski Jovan poručio je danas u Orašcu na centralnoj državnoj ceremoniji povodom Dana državnosti Srbije da narod koji se ne seća svojih prethodnika i prošlog vremena nije dostojan ni sadašnjosti, niti budućnosti.

- U životu je važno sećanje, da se sećamo prethodnika i pokojnika, naše divne prošlosti, istina, mukotrpne i dugotrajne, ali istrajne istorije našeg naroda, jer narod koji se ne seća prethodika i prošlog vremena, taj narod nije dostojan ni sadašnjosti, ni budućnosti - rekao je episkop Jovan.

Foto: Tanjug/Jadranka Ilić

 

Kako je istakao episkop, naši preci su se okupili na Sretenju kako bi branili krst.

- Zato ih imajmo na umu ne samo od godine do godine kada se ovde sabiramo, nego imajmo na umu sve naše pretke i naše mile i drage pokojnike, da se mi njih sećamo u molitvama, a ako se mi njih sećamo u molitvama, oni će se zaista sećati i nas pred Bogom - naglasio je episkop Jovan. 

Vučević i Dodik položili vence na spomenik Karađorđu u Orašcu 

Izaslanik predsednika Srbije Aleksandra Vučića, potpredsednik vlade i ministar odbrane Miloš Vučević i predsednik Republike Srpske Milorad Dodik položili su danas vence na spomenik vođi Prvog srpskog ustanka voždu Karađorđu u Orašcu.

Ostavite komentar