Vesti > Srbija

SKUP U KOSOVSKOJ MITROVICI! Okupio se veliki broj GRAĐANA: Evropo otvori oči, ne dam penziju Kurtiju!

Skup je počeo tačno u 12 sati

Izvor: K1info

Autor: Katarina Milanović

12/02/2024 > 12:05

podeli vest:

SKUP U KOSOVSKOJ MITROVICI! Okupio se veliki broj GRAĐANA: Evropo otvori oči, ne dam penziju Kurtiju!
Foto: TANJUG/ STR/bs


Intoniranjem himne Srbije počeo je veliki protestni opštenarodni skup kojim građani žele da skrenu pažnju čitavom svetu i međunarodnoj zajednici na svoj obespravljen položaj, posebno zbog odluke Prištine o ukidanju dinara.

Skup je počeo u severnom delu Kosovske Mitrovice, na Trgu Braće Milić, a prisutan je veliki broj građana. Prisutni nose zastave Srbije i transparent "UN USA 1244 HELP", "Evropo otvori oči", "Bez socijalnih primanja nećemo imati ni za hranu", "Ovo je okupacija". "Penziju sam čitav život sticao, ne dam je Kurtiju",  "Od čega da kupimo lekove kad nam dinar uzimate?", "I Nemanjići su kovali dinare!"...

Prisutni su i predsednik i potpredsednik Srpske liste Zlatan Elek i Dragoša Milović.

Udruženje penzionera saopštilo je ranije da je skup prijavljen nadležnim organima i da na mitingu očekuju veliki broj svojih sunarodnika, zdravstvene radnike, prosvetne radnike, socijalno ugrožene, studente i omladinu, odnosno ''sve one kojima je direktno ugrožena egzistencija nepravednim merama iz Prištine''. 

Foto: TANJUG/ STR/bs

 

Dušanka Đorović, iz Udruženja ujedinjenih penzionera rekla je da su građani primorani na ulici da ostvare elementarna prava i zapitala šta su skrivili da im se to desi.

- Pozivamo čitav demokratski svet da ih čije i ne ostane nem. Potrebno nam je da se ukibne ova odluka. Ta odluka je potrebna da se omogičći da živimo kao svet normalan - rekla je ona.

Foto: TANJUG/ STR/bs

 

Dragana Milenković, redovni profesor Ekonomskog fakulteta Univerziteta u Prištini sa sedištem u Kosovskoj Mitrovici obratila se u ime profesora fakulteta i rekla da je odluka CBK diskriminatorna i da ugrožava opstanak srba na KiM, a kao roditelj da se pitaju kako da plate školarine, hrane. 

- Dinar je opstajao ovde i u najgorem vremeno okupacije, njegovim ukidanjem ukida se život protivno univerzalnim vrednostima na kojima počiva EU, Da li je ustav Kosova jači od svih međunarodnih sporazuma i standarda. Kako to važi kada nam treba ukinuti prava a ne kada treba vratiti zemljište manastitu Dečani ili imovinu građanima. Umesto da idemoi u pravcu normalizacije i dijaloga imamo potez koji nas vraća 10 godina unazad - rekla je ona.

Foto: TANJUG/ STR/bs

 

Dodala je da je jasno je da je uvođenje evra način obračuna sa srpskim narodom

- Ovo nije korak ka miru i stabilizaciji. Radi se o človeku koji je zagovornik ekstremnog populizma. Jasna poruka predstavnicima EU - ne dozvolite da jedan čovek ugrozi stabilizaciju i kr u regionu - rekla je ona.
 

Ostavite komentar