Vesti > Srbija

Sa TROJE DECE iz grada otišli u selo kod Pančeva: Nije im žao, poručuju Jelena i Miroslav

Imaju svoj krov nad glavom, deca su zadovoljna...doduše, ima još posla oko kuće ali to su slatke muke

Izvor: K1info/rts.rs

Autor: Milena Gačević

09/02/2024 > 19:03

podeli vest:

Sa TROJE DECE iz grada otišli u selo kod Pančeva: Nije im žao, poručuju Jelena i Miroslav
Foto: Printscreen/RTS


Zahvaljujući projektu „Kuća na selu sa okućnicom" Jelena i Miroslav sa troje dece preselili su se iz Vranja u Glogonj, a imali su jak razlog da život u gradu i jug Srbije zamene za život u selu kod Pančeva.

Jelena i Miroslav pre nekoliko godina su se preselili iz Vranja u Beograd gde su živeli kao podstanari, ali maštali su o tome da kupe lepu kuću u nekom banatskom selu i da sa decom uživaju u velikom dvorištu. Kada je raspisan konkurs za kupovinu seoske kuće nisu se ni jednog trenutka dvoumili, jer želeli su da nastave miran život u svom domu.

 

- To što bi plaćali kiriju sad uložimo u kuću, kupimo jedan prozor, vrata, pločice. Nemamo mogućnosti sve odjednom da kupimo i taman to što bismo davali za kiriju ulažemo u kuću i to će sutra ostati našoj deci - naglašava Jelena Stevanović iz Glogonja.

Stevanovići su se uselili u kuću koja je stara više od 100 godina i sad je polako sređuju i ništa im nije teško, jer ovde su naišli na toplu dobrodošlicu.

Jelena dodaje: “To je mala sredina, svi se međusobno poznaju i ne može da se poredi sa Beogradom, gde vas niko i ne primećuje. Jako nam je lepo, prijateljska je atmosfera, toplina i to je baš ono što smo tražili”.

Anđela i Lazar ovde u selu imaju mnogo bezbrižnije detinjstvo, a Petar koji ide u treći razred voli da crta, ali ima i neobičan hobi:

- Volim da učim države i to mi je jako zanimljivo. Mnogo sam naučio o Evropi, Aziji, Africi, Americi, Australiji - kaže Petar Stevanović, učenik 3. razreda.

Grad Pančevo od početka podržava ovaj projekat i do sada je u okolnim selima nov dom za dve godine pronašlo 9 porodica:

- Malo je teže pronaći za ovaj novac ovde kod nas kuću, a u ruralnim delovima Srbije je lakše. Vidimo ipak na ovom primeru da je moguće uz određena sopstvena sredstva i rad koji ljudi ulažu da se dođe do svog doma - navodi Milenko Čučković, član GV zadužen za rad i socijalnu politiku.

Novi konkurs za kupovinu seoskih kuća do 10.000 evra raspisan je i ove godine, a Vlada Srbije za ovu namenu izdvojila je 500 miliona dinara.

Ostavite komentar