Vesti > Srbija

MOŽE LI KOSTA U ZATVOR IAKO JE MALOLETAN? Dobričanin napravila PARALELU sa slučajem u Americi, pa objasnila CEO POSTUPAK

Zora je rekla da je njen predlog bio da se zakon izmeni tako da se maloletnicima sudi po delu, ne po godinama

Izvor: K1info

Autor: Kristina Jokić

07/02/2024 > 11:33

podeli vest:

MOŽE LI KOSTA U ZATVOR IAKO JE MALOLETAN? Dobričanin napravila PARALELU sa slučajem u Americi, pa objasnila CEO POSTUPAK
Foto: K1info


Maloletni ubica koji je izvršio masakr u Americi osuđen je na doživotnu robiju, a prvi put u istoriji osuđena je i majka koja je proglašena krivom za delo sina. Po kom zakonu se maloletnici tretiraju kao odrasli i ko donosi tu odluku? Šta bi trebalo da se desi u slučaju Koste K. i njegovih roditelja u Srbiji?

Sud 29. februara odlučuje da li će roditeljima ubijene i povređene dece 3.maja biti dozvoljeno da prate suđenje. O planovima Suda, kao i advokata okrivljenih i oštećenih govorila je advokat Zora Dobričanin u "Uranku" na K1 televiziji.

Paralela - slučaj Kosta K. i ubica iz Amerike

Porota u američkoj državi Mičigen osudila je Dženifer Krambli, majku tinejdžera koji je ubio četvoro učenika i sedmoro ranio, za ubistvo iz nehata jer je svom sinu poklonila pištolj i ignorisala njegovo agresivno ponašanje. Njenom mužu se sudi u martu, a tinejdžer je osuđen na doživotni zatvor iako je maloletan.

To suđenje je bilo otvoreno za javnost i sve je bilo jasno, osim kazne koju je maloletnik dobio - bez prava na pomilovanje. A kako je to moguće, objašnjava nam Dobričanin.

- Koliko sam shvatila, ovo ste eksponirali zbog slučaja Ribnikar. Ovo je slično samo zbog toga što je dete ubilo decu. Što se roditelja tiče, nema sličnosti. Nema sličnosti ni u krivičnom postupku. Maloletni K.K. imao je 13 godina kada je izvršio krivično delo što je ispod zone odgovornosti. Njegovim roditeljima se sudi, ali se ne vodi nikome od njih krivični postupak za ubistvo, niti za podstrekavanje, niti za bilo koji oblik saučesništva. Ne kažem da u našem zakonu to nije moguće, ali ukoliko se prilože dokazi. U ovom slučaju ukoliko bi se to otkrilo, mogli bi da odgovaraju i po našim zakonima. Postupkom koji se sada vodi nije stavljena tačka da niko neće odgovarati za slučaj u Ribnikaru - napravila je paralelu Zora Dobričanin.

Kako je rekla, u Americi je ipak drugačiji zakon i tamo je moguće da odgovara kao da je dečak punoletan. Zora je već predlagala ovakve zakone i kod nas. 

- Moj predlog je bio da se zakon izmeni za ubuduće da niko zbog godina starosti unapred bude aboliran, već da se u svakom konkretnom slučaju ispituje da li postoje elemnti svesti koji su konkretni za stanje svesti koji ga čini odgovornim za to. Neophodno je da se prethodno obavi veliko istraživanje na tu temu sa stručnjacima. Mislim da nije dobro da neko pročita: Imam toliko i toliko godina i mogu da radim šta hoću - dodala je.

Foto: Tanjug/STR

 

Zora je navela da je, po njenom iskustvu, u Americi majka dobila blagu kaznu, odnosno to što je osuđena za nehat, ukoliko je istina da je ona sinu kupila pištolj. 

- Ja sam punomoćnik porodica, nisam bila na prva dva dana suđenja, ali ono što znam da je suđenje zatvoreno za javnost. O činjenicama iz postupka iz sudnice ne možemo da pričamo. Mislim da nemamo šta da krijemo i to treba da bude javno, ali sud je doneo takvu odluku. Sud je imao svoju meru i doneo odluku koju moramo da poštujemo. Takođe, ona može da se izmeni svakog dana.

Advokat je objasnila da javnost po sili zakona svakako mora da bude isključena, jer je uglavnom reč i o maloletnim licima. Takođe, ona je rekla da se boji da kada javnost nema konkretne informacije iz suda, da se stvari, nažalost, često izmišljaju. Rekla je da za sada se još uvek ništa nije "spinovalo", ali misli da će toga biti.

Foto: TANJUG/ NEMANJA JOVANOVIĆ/ bg

 
Da li mogu da prisustvuju roditelji iako je isključena javnost?

- I u slučaju kada je isključena javnost, postoje oni koji mogu da prisustvuju. Na primer, članovi porodice okrivljenih, oštećeni, neko ko prisustvuje u naučne svrhe, druge sudije, oni koji pišu naučne radove... Svako može da obrazloženjem dostavi zahtev sudu i lično sam uverena da sud to i odobrava. Što se tiče oštećenih koji se ispituju kao svedoci mogu da budu isključeni kada je i javan postupak, dok ne svedoče - objasnila je. 

Zora Dobričanin rekla je da ne razume zašto pojedini mediji bluruju lice oštećene majke. Praksa je da se sve snima i prikazuje, pa ne razume zašto se lice majke negde bluruje, negde ne.

Foto: TANJUG/ NEMANJA JOVANOVIĆ/ bg

 
Koja je razlika između krivičnog i pravičnog postupka?

- Imate krivičnu i građansku odgovornost. Građanska je šira i u parničnom postupku roditelji odgovaraju za štetu koju njihovo dete pričini drugim licima i to je nesporno, a u krivičnom - mora da se dokazuje za krivična dela koje počini njihovo dete. U krivičnom postupku se sakcija ističe u mesecima, godinama... i u krivičnom mogu da ostvare imovinsko-pravni zahtev. U parničnom postupku se sankcija roditeljima izriče u novcu i ne može se traži nešto drugo - objasnila je. 

 

Ostavite komentar

Vesna

Zora reče daje ovo bio teroristički čin, pa nadam se da će biti tako okarakterisan. KK treba da se sudi kao punoletnim licu jer ovo je slučaj za sebe...svakako krivičnu prijavu treba podići i protiv roditelja jer su učestvovali u obuci korištenja oružjem.Mimo toga treba da ide uporedo i parnica građanska za nadoknadu roditeljima.

07.02.2024 15:18