Vesti > Srbija

ZAHAROVA O KURTIJEVOM TERORU: Njegov režim je u fazi ETNIČKOG ČIŠĆENJA SRBA, a evo zašto ZAPAD KAŽNJAVA BEOGRAD

Kako navodi, Priština se nada da će se osloboditi svoje obaveze formiranja ZSO

Izvor: K1info/Tanjug

Autor: Kristina Jokić

06/02/2024 > 20:26

podeli vest:

ZAHAROVA O KURTIJEVOM TERORU: Njegov režim je u fazi ETNIČKOG ČIŠĆENJA SRBA, a evo zašto ZAPAD KAŽNJAVA BEOGRAD
Foto: Tanjug/AP


Portparolka ruskog ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova saopštila je danas da je, kako je rekla, zločinački režim premijera privremenih prištinskih institucija Aljbina Kurtija "prešao u aktivnu fazu etničkog čišćenja Srba sa Kosova i Metohije".

- Priština se nada da će se osloboditi svoje obaveze koja se odnosi na formiranje Zajednice srpskih opština - navela je Zaharova u saopštenju objavljenom na sajtu ruskog Ministarstva spoljnih poslova.

Nakon odluke o zabrani upotrebe dinara na KiM, ruska zvaničnica ističe da se time "lokalno nealbansko stanovništvo lišava mogućnosti da prima penzije i druge isplate".

Foto: TANJUG/ KANCELARIJA ZA KIM/bs

 

- Lokalne 'vlasti' su pokrenule novu fazu likvidacije administrativnih i privrednih struktura koje nisu pod njihovom kontrolom, uključujući mrežu ekspozitura 'Pošte Srbije'. Sprovode se nezakoniti pretresi, oduzimaju se dokumenta i gotovina, pritvaraju se zaposleni i izmišljaju krivični predmeti - istakla je Zaharova.

"Zapad pokušava da kazni Beograd"

Prema njenim rečima, "podsticanjem Kurtija i njegovog terora, Zapad pokušava da kazni Beograd za njegovu čvrstu odbranu nacionalnog suvereniteta i prava na samostalno odlučivanje, kao i za odluku da održava prijateljske odnose sa Rusijom i drugim zemljama van evroatlantske orbite".

- Žele da nateraju Srbe da žrtvuju svoje iskonske interese, uključujući i zaštitu svojih sunarodnika - poručila je Zaharova.

Foto: Youtube PrintScreen/Kosovo Online

 

Dodala je da se slično dešava i u Bosni i Hercegovini koju, kako navodi, zapadni centri moći pokušavaju da preoblikuju po unitarnom modelu i stave pod svoju kontrolu.

- Mišljenje srpskog stanovništva koje živi u BiH se jednostavno ignoriše, kao i osnovna načela Opšteg okvirnog sporazuma za mir u BiH odobrenog Rezolucijom 1031 SB UN, koji garantuje ravnopravnost tri državotvorna naroda i dva entiteta – Republika Srpska i Federacija Bosne i Hercegovine - navela je portparolka ruskog ministarstva.

Ona je naglasila da su, usled izazova sa kojima se Srbi danas suočavaju, naročito važni jedinstvo političke klase u Srbiji i njena sposobnost da preuzme odgovornost za budućnost zemlje.

- U tom kontekstu, posebna uloga pripada patriotskim snagama koje su se već dokazale i onima koje tek dobijaju autoritet u društvu. Mnogo zavisi od njihove volje da se ujedine i zajednički brane temeljne interese srpskog naroda, obezbede stabilnost vlasti na svim nivoima, kako bi se razvila i sprovela održiva rešenja o ključnim pitanjima vlasti - zaključila je Zaharova.

Ostavite komentar