Vesti > Srbija

Dačić o spoljnopolitičkim PRIORITETIMA SRBIJE: Pitanje KiM od NAJVIŠEG nacionalnog i državnog INTERESA (VIDEO)

Prema njegovim rečima, Srbija će, kao i do sada, voditi samostalnu i nezavisnu spoljnu politiku

Izvor: K1info/Tanjug

Autor: Anica Ninković

05/02/2024 > 13:27

podeli vest:

Dačić o spoljnopolitičkim PRIORITETIMA SRBIJE: Pitanje KiM od NAJVIŠEG nacionalnog i državnog INTERESA (VIDEO)
Foto: Tanjug/Sava Radovanović


Prvi potpredsednik Vlade Srbije i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić rekao je obraćajući se polaznicima Diplomatske akademije da je pitanje Kosova i Metohije od najvišeg nacionalnog i državnog interesa i da je očuvanje teritorijalnog integriteta i suvereniteta Srbije u vrhu spoljnopolitičkih prioriteta.

Obraćajući se polaznicima osnovnog programa diplomatske i diplomatsko-konzularne obuke generacije 2023/2024, Dačić je rekao da će Srbija, kao i do sada, voditi samostalnu i nezavisnu spoljnu politiku, zasnovanu pre svega na očuvanju nacionalnih i državnih interesa, ali uvek uz poštovanje osnovnih principa međunarodnog prava i povelje Ujedinjenih nacija.

- Pred vama je veoma odgovoran zadatak da sve svoje napore maksimalno uložite u sticanje novih i potrebnih znanja kako biste na najbolji mogući način zastupali nacionalne interese Srbije. Potrebno da uvek imate na umu spoljnopolitičke prioritete Republike Srbije, koje siguran sam dobro znate - rekao je on.

Dačić je dodao da su na listi spoljnopolitičkih prioriteta i punopravno članstvo u EU uz očuvanje vojne neutralnosti, unapređenje dobrosusedske i regionalne saradnje, razvoj odnosa sa svim akterima međunarodne politike, kako na bilateralnom, tako i na multilateralnom planu, kroz građenje novih, ali i jačanje starih i tradicionalnih prijateljstava.

- Srbija, kao zemlja koja je uvek imala jasnu i principijelnu poziciju i ulogu na međunarodnom planu, pouzdan je i kredibilan partner koji nastoji da doprinosi regionalnoj, evropskoj i globalnoj bezbednosti. Iako smo bili suočeni sa brojnim izazovima i veoma složenim geopolitičkim okolnostima, uspeli smo da sačuvamo svoju stabilnost i da nastavimo putem snažnog napretka, o čemu govore i odlični diplomatski i ekonomski rezultati već godinama unazad - rekao je on.

Dačić je naglasio da je i ove godine postojalo veliko interesovanje i da će pored zaposlenih u  Ministarstvu spoljnih poslova, osnovni program diplomatske obuke pohađati i zaposleni u organima državne uprave i javnog sektora Srbije, kao i predstavnik Srpske pravoslavne crkve.

- Drago mi je što i ove godine imamo polaznike iz Republike Srpske. Ministarstvo spoljnih poslova pridaje veliki značaj stručnom usavršavanju kadrova, koji se u okviru državnih i javnih institucija Republike Srbije bave međunarodnom saradnjom, što je od posebne važnosti u vremenu dramatičnog usložnjavanja spoljnopolitičkih odnosa - rekao je on.

Dačić je naglasio da je u diplomatskim borbama znanje glavno oružje.

- Zato očekujemo da Diplomatskoj akademiji pristupite ozbiljno, odgovorno i savesno. Takođe, očekujemo da znanja i veštine koje ćete steći na Diplomatskoj akademiji shvatite kao svojevrstni uvod i putokaz u vašem daljem svakodnevnom usavršavanju i analizi često teško razumljivih odnosa u međunarodnoj politici - rekao je on.

Ministar je istakao da su aktivnosti srpskih diplomata usmerene i ka promociji privrednih potencijala naše zemlje i daljem privlačenju stranih investicija.

- Verujem da će izbor Republike Srbije i Beograda za domaćina Expo 2027. godine biti jedinstvena prilika za promociju privrednih, turističkih i kulturnih potencijala naše zemlje, na kojem ćemo zajedno raditi - rekao je on.
 

Ostavite komentar