Vesti > Srbija

Jutra HLADNA, ali tokom DANA PROLEĆE: Meteorolog OTKRIO kada se očekuje Zevs, ali i ZAHLAĐENJE (VIDEO)

Naša zemlja, kao i zapadni deo Balkanskog polustrva, će u narednom periodu biti pod uticajem afričkog anticiklona

Izvor: K1info/Tanjug

Autor: Anica Ninković

04/02/2024 > 12:56

podeli vest:

Jutra HLADNA, ali tokom DANA PROLEĆE: Meteorolog OTKRIO kada se očekuje Zevs, ali i ZAHLAĐENJE (VIDEO)
Foto: Freepik.com


Narednih dana očekuje nas lepo vreme praćeno smenom sunca i oblaka, uz dalji porast temperature, izjavio je danas meteorolog Republičkog hidrometeorološkog zavoda Slobodan Sovilj.

On je za Tanjug rekao da će jutarnje temperature biti niske, a da će u pojedinim delovima centralne Srbije one biti od 0 do 5 stepeni Celzijusa.

Prema rečima Sovilja, u Beogradu će jutarnje temperature biti od 5 do 8 stepeni Celzijusa.

Govoreći o afričkom anticiklonu Zevs koji je prisutan u zemljama Evrope, a u narednim danima bi trebalo da stigne u Srbiju, Sovilj je rekao da je to azorski anticiklon, odnosno polje visokog vazdušnog pritiska, a karakterističan je za delove Atlantika, Sredozemlja, sever Afrike i Prinijesko poluostrvo.

- Kada je naša zemlja pod njegovim uticajem u toku zimskog perioda, tada su česti prodori toplog vazduha - rekao je Sovilj i dodao da će naša zemlja, kao i zapadni deo Balkanskog polustrva, u narednom periodu biti pod njegovim uticajem.

Navodi da će u to vreme temperature biti za 5 do 10 stepeni biti iznad proseka.

Sovilj je rekao da će posle 10. februara uslediti manje zahlađenje, a da u periodu između 15. i 20. februara treba očekivati i intenzivnije zahlađenje praćeno kišom i snegom i u nižim predelima.
 

Ostavite komentar