Vesti > Srbija

Brnabić RAZGOVARALA sa predsednikom NIPON fondacije: Zajedno možemo napraviti KRUPNIJI KORAK u podsticanju NAUKE (VIDEO)

Fokus Srbije u budućem periodu će biti ulaganja u razvoj obrazovanja, biotehnologije, veštačke inteligencije i njenom korišćenju u zdravstvu

Izvor: K1info/Tanjug

Autor: Anica Ninković

02/02/2024 > 23:45

podeli vest:

Brnabić RAZGOVARALA sa predsednikom NIPON fondacije: Zajedno možemo napraviti KRUPNIJI KORAK u podsticanju NAUKE (VIDEO)
Foto: TANJUG/ STRAHINJA AĆIMOVIĆ/ bs


Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić razgovarala je danas sa predsednikom Nipon fondacije iz Japana Joheijem Sasakavom o unapređenju saradnje i mogućnostima širenja podrške ove fondacije u oblastima naučno istraživačkog rada i obrazovanja.

Premijerka je istakla da će fokus Srbije i u budućem periodu biti ulaganja u razvoj obrazovanja, biotehnologije, veštačke inteligencije i njenom korišćenju u zdravstvu, energetici i drugim oblastima, a pre svega podsticaju mladih ljudi da se obrazuju u ovim oblastima kako bi upravo oni postali nosioci ekonomije inovacija i znanja, saopštio je kabinet premijerke.

Imajući u vidu višedecenijski doprinos koji Nipon fondacija daje razvoju Univerziteta u Beogradu, Brnabić je naglasila da zajedničkim radom možemo napraviti još krupniji korak u podsticanju obrazovanja, nauke i istraživanja.

Brnabić je istakla da je ponosna što su neke od najuglednijih japanskih kompanija prepoznale komparativne prednosti poslovanja u Srbiji i naglasila da su japanske kompanije i investitori dobrodošli u našu zemlju.

Ona je zahvalila predsedniku fondacije, koji nosi i titulu počasnog doktora Univerziteta u Beogradu, na izuzetnom doprinosu i dugogodišnjoj podršci koju kroz stipendiranje mladih lidera pruža najboljim studentima doktorskih studija Univerziteta u Beogradu u oblasti društveno-humanističkih nauka, kao i na podsticaju akademskoj i kulturnoj saradnji Srbije i Japana.

Navodeći da je izuzetno zadovoljan dosadašnjom saradnjom sa visokoobrazovnim institucijama u Srbiji, Johei Sasakava je izrazio spremnost za proširenje saradnje i u drugim oblastima.

Podvukao je i značaj podsticanja saradnje privatnog sektora, ocenjujući da je sve više kompanija iz ove zemlje zainteresovano da svoje poslovanje proširi na srpskom tržištu.
 

Ostavite komentar