Vesti > Srbija

Srpsku Novu godinu SLAVILA je cela Srbija! Pogledajte nestvarne prizore DOČEKA

Širom zemlje lokalne samouprave organizovale su nastupe pevača na trgovima

Izvor: K1info

14/01/2024 > 13:13

podeli vest:

Srpsku Novu godinu SLAVILA je cela Srbija! Pogledajte nestvarne prizore DOČEKA
Foto: TANJUG/ VLADIMIR ŠPORČIĆ/ bg.


Julijanska Nova godina, poznata još kao Stara ili Pravoslavna, kod nas najpoznatija kao srpska Nova godina, slavi se 13. na 14. januar po gregorijanskom kalendaru. Za nastupe pevača na trgovima neke lokalne samouprave baš nisu štedele - bilo je tu i honorara od više desetina hiljada evra.

Srpsku Novu godinu, Beograđani su dočekali na ispunjenom Trgu Republike uz bogat muzički program. Program je počeo nastupom pevačice Tee Tairović koja je publiku zagrejala svojih hitovima.

Mnogobrojna publika već sa prvim taktovima počela je da igra, pa je atmosfera od prvog momenta bila izuzetno dobra, a tako je nastavljeno i uz muzičara Sašu Matića čiji je nastup počeo oko 23 časa. Publika ga je dočekala ovacijama, a on im je uzvratio svojim repertoarom.

Kula u Beogradu na vodi zasijala je u noći dočeka Srpske nove godine u bojama Srbije. Upravo u tim bojama, duž kule i ispisano je ime naše zemlje.

Srpska Nova godina dočekana je spektakularnim vatrometom.

U Hramu Svetog Save na Vračaru održana je ponoćna liturgija u prisustvu više stotina vernika, a Nova godina po julijanskom kalendaru dočekana je ispred Hrama u prazničnoj i veseloj atmosferi, uz kuvano vino i rakiju.

Kulturna manifestacija Doček se održava na više različitih prostora u Novom Sadu uoči dočeka srpske Nove godine sa mnogim inostranim, regionalnim i domaćim muzičarima. Portugalska fado diva, Žizel Žoao, nastupiila je u Sinagogi. 

U Gradskoj koncertnoj dvorani je nastupio harmonikaš Rišar Galijano. Pevač i kompozitor Vlatko Stefanovski nastupio je u Kulturnom centru Petefi Šandor. 

Novu 2024. godinu po Julijanskom kalendaru Kragujevčani su dočekali na Trgu Radomira Putnika uz muzički program i vatromet u ponoć. Nastupio je kragujevački pop-rok bend Mamurni ljudi, a Novu godinu okupljeni su dočekali uz rok-grupu Van Gog. Građani Kragujevca su mogli da uživaju uz dobru muziku, kuvano vino i rakiju.

I ove, kao i prethodnih godina, doček Nove godine po julijanskom kalendaru tradicionalno je organizovan u centru Grčanice, uz pečenog vola na ražnju, kuvano vino i rakiju i muziku.

Oko 500 građana okupilo se u centru Gračanice kako bi zajedno dočekali Novu godinu po julijanskom kalendaru.

- Atmosfera je odlična, svake godine dolazim da na trgu proslavim Novu godinu. Zanimljivo je bilo i izvlačenje pisama koja su deca slala Deda Mrazu, to je novo ove godine. Ima dosta ljudi, što je super - rekla je Teodora Marković iz Badovca.

Program na trgu je počeo u 21.30 nastupom lokalnog DJ-a Areasa i benda Večita dilema, a u ponoć je priređen vatromet.

Iako nije zvanična Nova godina, rado se praznuje u balkanskim zemljama poput Srbije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Makedonije, pravoslavnim delovima Hrvatske, ali i u istočnim zemljama Rusiji, Belorusiji, Ukrajini, Jermeniji, Moldaviji i Gruziji.

 

Ostavite komentar