Vesti > Srbija

Reagovao predsednik UNS-a: ZABRANA da srpski novinar uđe na KiM je želja PRIŠTINE DA POKAŽE DOMINACIJU

Utješanović je na KiM krenuo sa delegacijom Srpske pravoslavne crkve, kako bi izveštavao o poseti patrijarha Porfirija povodom Božića

Izvor: K1info/Tanjug

Autor: Katarina Milanović

03/01/2024 > 22:17

podeli vest:

Reagovao predsednik UNS-a: ZABRANA da srpski novinar uđe na KiM je želja PRIŠTINE DA POKAŽE DOMINACIJU
Foto: Tanjug


Predsednik Udruženja novinara Srbije Živojin Rakočević ocenio je da je jedan od faktora zbog kojeg je novinaru Tanjuga Anđelku Utješanoviću na prelazu Merdare zabranjen ulazak na teritoriju Kosova i Metohije, po nalogu Prištine, želja privremenih prištinskih vlasti da pred svojom javnošću pokažu da oni suvereno vladaju teritorijom i da odlučuju o svemu bez obrazloženja, osim onog da je nekome ulazak zabranjen zbog pitanja "nacionalne bezbednosti".  

Utješanović je na KiM krenuo sa delegacijom Srpske pravoslavne crkve, kako bi izveštavao o poseti patrijarha Porfirija povodom Božića, zaustavljen je na prelazu Merdare i bez obrazloženja mu je zabranjen ulaz na teritoriju južne pokrajine. 

- Ima tu više faktora, svi važni događaji u kojima imamo posete kao što je poseta patrijarha, nameću kosovskom sistemu taj neki čudni imperativ da moraju da nekoga uhapse ili mu onemoguće da uđe, da bi time pred svojom javnošću pokazali da oni suvereno vladaju teritorijom, da odlučuju o svemu - rekao je Rakočević za Tanjug. 

Na pitanje da li je moguć ikakav dijalog ili upit prema privremenim institucijama u Prištini, Rakočević je rekao da može da se pita, ali da odgovora najčešće nema ili se sve opravda nekom formulacijom da neko ugrožava nacionalnu bezbednost. 

- Tu sve staje. Mi smo sve naše međunarodne kontakte i federacije novinara informisali i tražimo od njih da recimo rešavamo slučaj Svetlane Vukmirović, koleginice sa RTS kojoj je zabranjeno da uđe na KiM. Donose se rezolucije, piše se neprestano, imamo živu aktivnost da joj omogućimo slobodu kretanja, kao što ćemo uraditi i u slučaju kolege Utješanovića koliko već večeras. Ali, znate, imate sistem koji se plaši novinara i koji smatra da može da omogućava slobodu kretanja profesionalcima - rekao je Rakočević. 

Što se tiče reakcije UNMIK-a, EULEKS-a ili bilo koje druge međunarodne institucije i organizacije koja funkcioniše na Kosovu i Metohiji, Rakočević je rekao da u proteklom periodu jedino razumevanje koje dobijaju i u verbalnom i u faktičkom pogledu jeste od OEBS-a.

- EULEKS, evropske misije, UNMIK, jednostavno staju pred zidom kosovskih institucija i tog narativa o nacionalnoj bezbednosti. Jednostavno vi ne možete ni od UNMIK-a, ni od evropskih misija i EULEX-a očekivati neke konkretne odgovore, oni mogu i vršiti neki pritisak, ali ovo ima i taj drugi opasni simbolički nivo u kojem albanske vlasti za svoju javnost kažu `pa mi to odlučujemo, ko može a ko ne može, a ne neko drugi`. Kolega Utješanović je morao ponižen ode sa Merdara, a da nema predstavu šta bi moglo da bude to neko opravdanje. Znate, nema tu opravdanja. Ovo je simbolički nivo u kom se poručuje `vi na Kosovo možete dolaziti samo pod našim uslovima i ulaziti i mi vas možemo odbijati, a da za to nema nikakvog opravdanja niti nekog smisla - rekao je Rakočević. 

- Paradoks je to što je od 1. januara Kosovo dobilo viznu liberalizaciju, a novinari ne mogu da uđu na Kosovo. Anđelko nije ušao, ušao je drugi kolega, ovde ima na stotine dobrih profesionalaca koji, ako ništa drugo, moraju izdržati ovaj pritisak i ovo je stanje koje nikako nije dobro za profesionalce i za ljude koji nepristrasno rade svoj posao - rekao je Rakočević. 

On je rekao da je u ovom trenutku Utješanoviću zabranjeno da radi svoj posao, da bude novinar i profesionalac, i da ne može da se zabrani novinaru, u ovom vremenu, da uđe na određenu teritoriju, ili se to mora nečim obrazložiti.

- Ne možete staviti rampu i reći `vi čoveče sa tim imenom i prezimenom ne možete ići dalje`. To su opasni presedani, mislim da bi sve naše institucije i naše kolege na evropskom i svetskom nivou morale da znaju tu činjenicu, da posle 23 godine od nekog sukoba na KiM, taj sukob traje i to prema novinarima. Treba razmišljati o tom kosovskom strahu od novinara, strahu od istine i strahu od svedočenja. S druge strane, nažalost, mnogo je uloženo u taj nacionalni narativ u novinarstvu - rekao je Rakočević. 

 

Ostavite komentar