Vesti > Srbija

ZNAČAJNO porastao vodostaj u VOJVODINI! Hidroglog otkrio da li nam prete POPLAVE

Danas se očekuje vrh talasa kod Novog Sada

Izvor: K1info/Tanjug

03/01/2024 > 14:58

podeli vest:

ZNAČAJNO porastao vodostaj u VOJVODINI! Hidroglog otkrio da li nam prete POPLAVE
Foto: Tanjug printscreen


Na području Vojvodine vodostaji od Bezdana do Slankamena na Dunavu, uključujući i Titel na reci Tisi, iznad je granice redovne odbrane od poplava.

Prema rečima hidrologa RHMZ-a Dejana Vladikovića danas se očekuje vrh talasa kod Novog Sada, ali  će već tokom sutrašnjeg dana doći do blagog opadanja.

On je dodao da je talas padavina rezultat naglog topljenja snega u Južnoj Nemačkoj, Austriji, Češkoj i Slovačkoj.

- Ipak, na početku se činilo da će to biti intenzivnije, ali su neke retencije na području Mađarske učinile neku pozitivnu  stvar, tako da smo ostali u domenu iznad redovne odbrane od poplava i nigde nije dostignuta vanredna odbrana - pojasnio je Vladiković.

Kada je reč o nizvodnom delu, hidrolog ističe da se u Zemunu i Beogradu ne očekuje dostizanje redovne odbrane od poplava.

- Najavljen je neki manji talas na Dunavu, ali mnogo blaži nego što je bio ovaj prethodni. Na Savi ćemo imati u sledećih pet dana manji umereni porast vodostaja, ali on neće izazvati dodatne komplikacije - rekao je on.

Vladiković je istakao da su u južnim predelima u glavnom domenu stagnacije svi vodotoci.

On je dodao da se, kada je reč o narednim danima, oko devetog januara na planinama očekuju snežne padavine, a u nižim predelima kiša i susnežica.

- Ne očekuje se da će tu biti nekih značajnijih problema. Količine tih padavina neće biti velike. I onda tek od nekog 15. će biti blago otopljenje, onda se ponovo oko 20. januara očekuje jedan hladni talas - rekao je on i dodao da to ukazuje da će narednih nedelja hidrološka situacija biti mirna.

Vladiković je istakao da će visina snežnih padavina biti nalik onoj iz novembra, i dodao da tada nije došlo do značajnijih problema tokom otopljavanja.

- To se ne očekuje ni u ovom periodu. Neki naredni hladan period se očekuje u prvoj dekadi februara. Tako da ćemo imati i period koji će podsećati na one ranije zime koje pamtimo - rekao je on.
 

Ostavite komentar