Vesti > Srbija

Ako na NIKOLJDAN GREJE SUNCE... Evo KAKVA NAS ZIMA ČEKA prema narodnim verovanjima i koje IZNENAĐENJE stiže na proleće

To znači da će nam verovatno zima biti duža, a u aprilu možemo očekivati mraz

Izvor: K1info/kurir.rs

19/12/2023 > 13:43

podeli vest:

Ako na NIKOLJDAN GREJE SUNCE... Evo KAKVA NAS ZIMA ČEKA prema narodnim verovanjima i koje IZNENAĐENJE stiže na proleće
Foto: Tanjug/Strahinja Aćimović


Prema našim starim verovanjima ako se desi da na Nikoljdan, krsnu slavu koju obeleževa najveći broj vernika u Srbiji, bude sunčano i toplo vreme sa visokim temperaturama - zima i mraz će nas zadesiti usred proleća.

- Ako se desi da na Nikoljdan greje sunce i da bude toplo to znači da će nam verovatno zima biti duža. Prema verovanjima koja se prenose s kolena na koleno u aprilu možemo da očekujemo mraz što može da utiče na rano voće - kaže za Kurir starina Tomislav Milić (87) iz okoline Leskovca, koji ceo život sakuplja i dalje prenosi narodna verovanja.

On podseća da verovanja predskazuju i da ukoliko na Badnji dan i Božić bude snega ili pravo zimsko vreme cela godina će biti rodna.

Podsetimo, prema sezonskoj prognozi RHMZ-a april će biti prosečno topao i prosečno vlažan mesec.

U prvoj dekadi aprila moguća pojava slabog ili umerenog jutarnjeg mraza. Srednja minimalna temperatura vazduha u aprilu imaće vrednosti u granicama višegodišnjeg proseka, pri čemu će njena vrednost u proseku biti viša za oko 0.4ºC u odnosu na višegodišnji prosek. U Beogradu i široj okolini predviđa se vrednost aprilske srednje minimalne temperature vazduha oko 9.6ºC. Srednja maksimalna temperatura vazduha u aprilu biće u granicama višegodišnjeg proseka, sa vrednostima u proseku višim za oko 0.2ºC u odnosu na višegodišnji prosek. U Beogradu i široj okolini srednja maksimalna temperatura vazduha tokom aprila biće oko 18.6ºC - navodi se u sezonskoj prognozi Republičkog hidrometeorološkog zavoda.

Ostavite komentar