Vesti > Srbija

Ovo je VAŽAN PROJEKAT! Tamara Vučić obišla RADOVE NA IZGRADNJI Centra za rani RAZVOJ DECE i inkluziju

U sklopu Centra nalaziće se bazen, trenažni centri, fizio-sale, senzorne sobe, mini zoološki vrt i manjež

Izvor: K1info/Tanjug

14/12/2023 > 20:00

podeli vest:

Ovo je VAŽAN PROJEKAT! Tamara Vučić obišla RADOVE NA IZGRADNJI Centra za rani RAZVOJ DECE i inkluziju
Foto: TANJUG/ STRAHINJA AĆIMOVIĆ/ bs


Supruga predsednika Srbije Aleksandra Vučića, Tamara Vučić je zajedno sa ministrom za javna ulaganja Markom Blagojevićem, direktorkom kancelarije UNICEF u Srbiji Dejanom Kostadinovom, kao i članicama Radne grupe profesorkom Milicom Pejović Milovančević i Jelenom Zajeganović Jakovljević obišla radove na izgradnji Centra za rani razvoj dece i inkluziju na Bežanijskoj kosi.

Tamara Vučić je podsetila da su se u januaru prošle godine okupili na tom mestu kada su položili kamen temeljac za izgradnju Centra za rani razvoj dece i inkluziju.

- Danas smo došli ponovo kako bismo videli kako teku radovi i uverili se da sve ide svojim tokom, dinamika radova je više nego ispoštovana, i ja bih se od srca zahvalila svim ljudima koji ovde vredno i predano rade svakoga dana bez obzira na vremenske prilike - rekla je Vučić.

Navela je da je završetak radova planiran do kraja sledeće, 2024. godine kada će, prema njenim rečima, ovaj objekat širom otvoriti svoja vrata svoj deci i svim roditeljima, kako onoj deci koja imaju normalan razvoj tako i deci koja imaju poteškoće u razvoju.

- Cilj ovog projekta jeste da imamo jedan sveobuhvatan pristup ranom razvoju dece, tom, kažu istraživanja, najvažnijem periodu u životu svake jedinke. Dakle, prvih pet godina kada se formira osnova, odnosno baza koja će se kasnije u životu samo razvijati - rekla je Vučić.

Površina objekta je prema njenim rečima oko 20.156 kvadratnih metara, objekat će sadržati i bazen, ali će deo objekta biti i manjež jer su istraživanja, kako ona dodaje, pokazala da je hipoterapija, odnosno jahanje konja za decu sa autizmom, više nego korisna za njih.

Foto: TANJUG/ STRAHINJA AĆIMOVIĆ/ bs

 

Dodala je da će postojati i mogućnost za jahanje konja, da se u okviru Centra nalaze i pomoćni objekti, kao i smeštajni kapaciteti za porodice koje dođu iz unutrašnjosti kako bi mogle da borave tu.

- Ovo je zaista jedan izuzetno važan projekat i ovako sveobuhvatan pristup ranom razvoju po našim saznanjima nije zabeležen u regionu ni u Evropi, ali ni u svetu i zaista gde god da putujem trudim se da promovišem važnost ranog razvoja i ovog projekta i svi su više nego zainteresovani kada se ovaj objekat izgradi da dođu da ga posete - rekla je Vučić.

Istakla je da je važan segment naučno-istraživački deo ovog Centra i dodala je da će tu biti otvorena vrata svim stručnjacima, ekspertima kako bi mogli da razmenjuju iskustva, znanja i dobre prakse.

Foto: TANJUG/ STRAHINJA AĆIMOVIĆ/ bs

 

Ministar za javna ulaganja Marko Blagojević rekao je da se radi o vrlo specifičnoj i jedinstvenoj ustanovi ne samo u Srbiji, već u čitavom regionu, ustanovi u kojoj bi, prema njegovim rečima, trebalo da, po najvišim standardima, bude pružena nega deci sa problemima u razvoju kao i podrška njihovim roditeljima.

- Radi se o objektu koji je projektovan po najvišim standardima kada je pružanje ovakve vrste usluga ovako specifičnoj grupi korisnika u pitanju, a objekat je ukupne površine preko 20 hiljada kvadratnih metara i radi se o kompleksu objekata koji čine buduću infrastrukturu Centra za rani razvoj dece i inkluziju - rekao je Blagojević.

Istakao je da se radi o investiciji čija je ukupna vrednost preko 5 milijardi dinara koja se finasnira iz budžeta Republike Srbije i deo je sveobuhvatnih napora Vlade kada je unapređenje infrastrukture u zdravstvenom sektoru u pitanju.

- Zdravstvo je prioritet broj jedan kada je Ministarstvo za javna ulaganja u pitanju i za ulaganje u zdravstvo se odvaja velika količina novca. U 2023. godini 100 miliona evra samo preko Ministarstva za javna ulaganja, a u 2024. godini za četvrtinu više od toga što znači da ostajemo verni  obećanju datom pre nekoliko godina da će zdravstvo biti svrstano i ostati u prioritetnim oblastima kada su investicije u infrastrukturu u pitanju - rekao je Blagojević.

Pripremni radovi na izgradnji ovog centra počeli su 21. januara 2022. godine i planirano je da traju 90 dana. Vrednost pripremnih radova iznosila je 51 milion dinara, dok će cela investicija na izgradnji novog objekta iznositi 30 miliona evra.

Ova multifunkcionalna ustanova pružaće dijagnostičku i terapijsku podršku deci, roditeljima i starateljima, ali i specijalizovanu obuku i treninge svima onima koji se bave ranim razvojem dece.

Foto: TANJUG/ STRAHINJA AĆIMOVIĆ/ bs

 

U sklopu Centra za rani razvoj dece i inkluziju nalaziće se bazen, trenažni centri, fizio-sale, senzorne sobe, mini zoološki vrt i manjež.

Institucija nije namenjena samo deci sa poteškoćama u razvoju, već i onoj potpuno redovnog razvoja. Značajnu investiciju u tercijarnu zdravstvenu zaštitu realizuje Vlada Srbije, preko svoje kancelarije za upravljanje javnim ulaganjima.
 

Ostavite komentar