Vesti > Srbija

TAMARA VUČIĆ na konferenciji o RETKIM BOLESTIMA: Ove godine BUDŽET za LEČENJE je 7,2 milijarde

Srbija ima sva 3 leka za spinalnu mišićnu atrofiju, a biće među prve 3 zemlje u Evropi koje će obezbediti lečenje dece leptira

Izvor: K1info/Tanjug

28/11/2023 > 13:44

podeli vest:

TAMARA VUČIĆ na konferenciji o RETKIM BOLESTIMA: Ove godine BUDŽET za LEČENJE je 7,2 milijarde
Foto: Tanjug/Nenad Mihajlović


Supruga predsednika Aleksandra Vučića, Tamara Vučić učestvovala je danas na regionalnoj konferenciji o retkim bolestima u Novom Sadu i tom prilikom izjavila da je Srbija poboljšala dijagnostiku za 95 odsto bolesti za koje nije postojao odobren tretman. 

Ona je navela i da Srbija ima sva tri leka za spinalnu mišićnu atrofiju, a biće među prve 3 zemlje u Evropi koje će obezbediti lečenje dece leptira.

- Zajedničkim snagama smo uspeli da probudimo svest i da retke bolesti budu u vrhu prioriteta zdravstvene agende naše zemlje. Posebno bih se osvrnula na Vinču, gde postoji predan rad mladih ljudi na projektima. Prešli smo određene stepenike i stigli do uzroka problema i to je savremeni pristup tretiranja bolesti - rekla je Vučić.

Ona se zahvalila doktorima i, kako je rekla, nevidljivoj vojsci istraživača koji vredno rade u tišini kako bi unapredili i olakšali naše živote. 

- Bez njih, sva ulaganja i finansijska podrška države ne bi imale smisao - rekla je Vučić.

Prema rečima direktorke Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje, Sanje Radojević Škodrić, Srbija je u poslednjih deset godina povećala ulaganja u genetičke terapije u retkim bolestima, ali i prva uvela lek za cističnu fibrozu. 

- Ove godine budžet za lečenje retkih bolesti je 7,2 milijarde, a izdvaja se i preko Fonda za zdravstveno osiguranje, 10,8 milijardi dinara za 40 bolesti. Broj pacijenata se uvećao, pa se sada leči 693 pacijenta. Broj bolesti 2012. je bio 2, a sada 39 različitih bolesti - kazala je Radojević Škodrić.

Vlada Republike Srbije ove godine osnovala je i posebnu organizacionu jedinicu pri Ministarstvu za brigu o porodici koja brine o retkim bolestima. 

Konferenciju su organizovali Udruženje građana za borbu protiv retkih bolesti kod dece „Život“, Zdravstveni savet Srbije i Grad Novi Sad, a cilj konferencije je rad na produženju i olakšanju života osoba sa retkim bolestima.
 

Ostavite komentar