Vesti > Srbija

BOŽIĆ pada u NEDELJU: Evo šta to znači za zaposlene i koji dani su nam NERADNI

U 2024. očekuje nas čak 6 neradnih dana

Izvor: K1info/telegraf.rs

12/12/2023 > 13:19

podeli vest:

BOŽIĆ pada u NEDELJU: Evo šta to znači za zaposlene i koji dani su nam NERADNI
Foto: Shutterstock


U Srbiji se Božić obeležava kao neradni dan, svakog 7. januara, ali nedoumice nastanu kada ovaj praznik "pada" u nedelju, jer zaposleni često nisu sigurni da li se "sistem prenošenja" prebacuje na sledeći radni dan, odnosno, 8. januar.

Kada je reč o danima vikenda, samo u slučaju da praznik koji se praznuje neradno pada u nedelju, važi pravilo prenošenja na prvi sledeći radni dan.  Ipak, pošto je u pitanju verski praznik ovo pravilo ne važi.

- Za razliku od državnih praznika koji se mogu prenositi na prvi naredni radni dan, u slučaju da jedan od datuma kada se praznik praznuje pada u nedelju, verski praznici iz člana 4. Zakona, ne potpadaju pod to pravilo - stoji na Paragraf Lex-u.

Ali, ako se zadesi da radite na dan obeležavanja Božića, važno je da znate svoja prava. Podsetimo, prema Zakonu, ako zaposleni radi na dan praznika, ima pravo na uvećanje zarade - najmanje 110 odsto od osnovice.

Pored toga, zaposleni koji radi na dan praznika koji je neradni dan ima pravo i na druga uvećanja zarade ukoliko su ispunjeni uslovi za to (uvećanje zarade za rad noću, uvećanje zarade za prekovremeni rad i sl).

U 2024. očekuje nas čak šest neradnih dana. Prvo nam sledi Nova godina, zatim Božić, te Vaskrs i 1. maj koji će se naredne godine obeležavati istog dana.

Ostavite komentar