Vesti > Srbija

U SRBIJI počeo da radi SISTEM "Pronađi me": Naša DECA biće BEZBEDNIJA

Pre puštanja u rad sistema biće potpisan Sporazum o saradnji u slučaju hitnog obaveštavanja javnosti o nestanku maloletnog lica

Izvor: K1info/Tanjug

25/10/2023 > 09:32

podeli vest:

U SRBIJI počeo da radi SISTEM "Pronađi me": Naša DECA biće BEZBEDNIJA
Foto: Tanjug/Rade Prelić


Predsednik Aleksandar Vučić prisustvuje danas u Palati Srbija prezentaciji i puštanju u rad sistema "Pronađi me" za hitno obaveštavanje javnosti u slučaju nestanka maloletne osobe.

- I sebi i svima drugima iz državnih institucija i organa hoću da kažem-da tačno je, napravili smo stotine kilometara puteva i na hiljade mostova. Čak nismo uspeli ni da ih prebrojimo sve, ali hiljade mostova. A od svakog od tih mostova, koji su strašno važni i od svakog od tih hiljada kilometara puteva je važniji život jednog deteta i o tome moramo da razmišljamo mnogo više. I čini mi se da to mora da bude naš najvažniji zadatak u narednom periodu - rekao je Vučić u Palati Srbija.

Foto: Tanjug/Rade Prelić

 

Vučić je čestitao svima koji su učestvovali na tom značajnom projektu i istakao da je to veliki uspeh za našu zemlju.

- Ko ako ne deca može biti važniji za društvo, niko! Bez brige o deci, ne može se reći da brinemo za budućnost našeg društva. Raspisano je ukupano 3.889 objava za nestalom decom u poslednje dve godine, a od tog broja nije obustavljeno samo 30 objava. I ako ovaj sistem Pronađi me bude pomogao da se samo jedno dete od tih 30 u naredne dve godine pronađe, sav angažman vlade, države i sve pare koliko košta sistem, isplatile su se mnogostruko - naglasio je predsednik i dodao da u svakodnevnom životu u kojem smo ophrvani mnogim problemima, prosto i nažalost ne nalazimo dovoljno vremena da se bavimo svojom decom i da neke stvari smatramo očiglednim.

On je pozvao i na smanjenje vršnjačkog nasilja za koje kaže da ga je bilo više pre 20-30 godina, ali da je sada mnogo vidljivije zahvaljujući društvenim mrežama. Vučić je dodao da državni aparat nije srećan kad se nešto unutar njega menja jer ljudi koji tamo rade očekuju da napreduju i ne menjaju mnogo svoje aktivnosti, te je veoma važna i velika stvar njihovo pristajanje da promene svoje aktivnosti kako bi se ovaj sistem primenio.

Prezentaciji i puštanju u rad sistema "Pronađi me" prisustvuju i  predsednik Centra za nestalu i zlostavljanu decu Igor Jurić, ministar unutrašnjih poslova Bratislav Gašić, ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić, ministarka zdravlja Danica Grujičić, predstavnici Ministarstva za rad, boračka i socijalna pitanja i pripadnici MUP-a

Pre puštanja u rad sistema biće potpisan Sporazum o saradnji u slučaju hutnog obaveštavanja javnosti o nestanku maloletnog lica. 

Sporazum će biti potpisan između MUP-a i Ministarstva za informisanje i telekomunikacije, MUP-a i Ministarstva za građevinarstvo, saobraćaj i infrastrukturu i MUP-a i Ministrstva za rad, boračka i socijalana pitanja. 

Predsednik Vučić daće dozvolu načelniku Komandno-operativnog centra u Upravi policije MUP-a Saši Stefanoviću za slanje hitnog obaveštenja o početku rada sistema "Pronađi me". 

Sistem "Pronađi me" implementiran je na inicijativu Centra za nestalu i zlostavljanu decu (CNZD), a okupljenima će se obratiti i osnivač CNZD Igor

Jurić, ambasador SAD u Srbiji Kristofer Hil, ministar unutrašnjih poslova Bratislav Gašić.
 

Ostavite komentar