Vesti > Srbija

Da li ste za ulazak SRBIJE u EU? Pitanje na koje je reklo "DA" 38% građana

Stav oko KiM nema 14% građana, 23% smatra da saradnjom sa Rusijom treba doći do boljeg izgleda za povoljno rešavanje pitanja KiM

Izvor: K1info/Tanjug

23/10/2023 > 17:12

podeli vest:

Da li ste za ulazak SRBIJE u EU? Pitanje na koje je reklo "DA" 38% građana
Foto: K1info/Unsplash.com


Istraživanje koje je sprovela agencija "Faktor plus" pokazalo je da bi 38 odsto građana volelo da Srbija postane deo evropske porodice, dok je 41 odsto protiv ulaska u EU.

Na isto pitanje, "Da li ste za ulazak Srbije u EU" - 21 odsto ispitanih kaže da ne zna i da nema stav. Programski direktor agencije Faktor Plus Predrag Lacmanović kaže za Blic koji je preneo istraživanje da veliki broj građana, iako smatraju da je EU učinila nepravdu prema Srbiji, i dalje želi da idemo ka EU.

- Kod njih preovladava razum nad emocijama. U slučaju pozitivnih signala iz Brisela i, pre svega, od predstavnika Francuske i Nemačke broj građana koji je za ulazak Srbije u EU će sigurno rasti - ocenio je Lacmanović.

Na pitanje koje bi bilo najbolje rešenje po pitanju Kosova i Metohije, 40 odsto građana smatra da bi Beograd po svaku cenu trebalo da se bori za to da KiM ostane u sastavu Srbije, a samo četiri odsto misli da je to priznanje nezavisnosti tzv. Kosova.

Skoro 30 odsto ispitanika smatra da bi saradnja sa SAD i EU doprinela da se dođe do boljeg izgleda za povoljno rešavanje po pitanju Kosova i Metohije. Stav oko KiM nema 14 odsto, 23 odsto smatra da saradnjom sa Rusijom treba doći do boljeg izgleda za povoljno rešavanje pitanja KiM.

Foto: TANJUG/ MINISTARSTVO ODBRANE I VOJSKA SRBIJE/ bg

 

Lacmanović navodi da većina anketiranih ima stav da zemlja ostane pri svojim principima i stavu.

- Deo Srbije je da se i dalje bude čvrst u tom stavu. S druge strane, postoje i oni koji imaju racionalni stav pa su za to da se omogući što bolji život Srbima na KiM, ali da se ne priznaje Kosovo, već da se čeka da se promene okolnosti kako bismo vratili Kosovo u sastav Srbije. Oni smatraju da to što smo Prištini dozvolili privremene institucije, ne znači da smo priznali Kosovo - navodi Lacmanović.

 

Na pitanje kakav je njihov odnos prema određenim zemljama, pozitivan stav o Rusiji ima 57 odsto ispitanika, a kako Blic navodi, 40 odsto prema Kini. Pozitivan stav prema SAD ima 11 odsto građana. 

Na pitanje šta su po njihovom mišljenju najveći problemi sa kojima se Srbija suočava a na koji su građani mogli da daju više odgovora, na prvom mestu je životni standard.

- Životni standard je na prvom mestu po oceni 68 odsto građana, a za 63 odsto kriminal i korupcija. Stanje u zdravstvu je problem za 45 odsto građana, a isto toliko smatra da je to pitanje Kosova i Metohije. Sigurnost i bezbednost su problem 37 odsto građana, a nezaposlenost za 34 - rekao je Lacmanović.

Prema njegovim rečima, standard građana se u poslednje vreme povećao, kupuju se bolja kola i stanovi, ali kada su podignuta očekivanja, kako ocenjuje, onda i građani traže još više i bolje.

Ostavite komentar