Vesti > Srbija

Od MULTIPLE SKLEROZE u Srbiji boluje više od 9.000 ljudi: "Zajedno smo jači" SAVETOVALIŠTE danas u Beogradu

Očekuje se više od 100 pacijenata koji će doći iz svih krajeva naše zemlje

Izvor: K1info/Tanjug

20/10/2023 > 09:50

podeli vest:

Od MULTIPLE SKLEROZE u Srbiji boluje više od 9.000 ljudi: "Zajedno smo jači" SAVETOVALIŠTE danas u Beogradu
Foto: screenshot/Tanjug


Danas će u Beogradu jedno od najstarijih udruženja pacijenata u našoj zemlji Društvo multiple skleroze Srbije organizovati veliko nacionalno savetovalište pod nazivom "Zajedno smo jači" u MTS dvorani.

Od ovog teškog neurološkog oboljenja multiple sklerozi u Srbiji boluje više od 9.000 ljudi.

- Danas u 16 časova ćemo imati veliko zadovoljstvo i čast da ovaj skup otvorimo predavanjem profesorke doktorke Jelene Drulović na temu savremenih tendencija i lečenja u terapijskom smislu kada je u pitanju multipleskleroza, a posle toga ćemo imati jednu interaktivnu radionicu gde će svi pacijenti koji će doći iz čitave Srbije imati priliku da u jednom neformalnom tonu odgovaraju i postavljaju pitanja na temu terpijskog lečenja - rekla je  Vanja Teleski, ispred Društva MS Srbije.

Prema njenim rečima, danas se očekuje više od 100 pacijenata koji će doći iz čitave Srbije.

- Ovo je prilika da se porazgovara za neurolozima, neuropsiholozima, psihoterapeutima i socijalnim radnicima na teme koje najviše zanimaju naše pacijente, a to je pre svega kako izbrati i doći do prave terapije zajedno sa svojim neurologom za oblik bolesti koji oni žive - rekla je ona i dodala:

- Naša zemlja se uopšte ne razlikuje od ostalih evropskih zemalja, jer imamo prostor i mogućnost da svi pacijenti kod kojih se dijagnostifikuje ova bolest imaju mogućnost korišćenja najefektnijih i najsavremenijih terapija koje trenutno postoje u Evropi i u svetu. Terapcije su besplatne za pacijente.

- Multiple skleroza je karakteristična, jer pogađa uglavnom osobe između 20. i 40. godine života kada su radno sposobni, dakle u punoj životnoj snazi i dva puta češće se javlja kod žena nego kod muškaraca - rekla je ona. 
 

Ostavite komentar