Vesti > Srbija

Od 23. oktobra PONOVO SAOBRAĆA voz na relaciji Subotica-Segedin

Od ove jeseni, građani će znatno brže prelaziti granicu poznatu po dugačkim kolonama vozila i višesatnim čekanjima

Izvor: K1info

16/10/2023 > 16:21

podeli vest:

Od 23. oktobra PONOVO SAOBRAĆA voz na relaciji Subotica-Segedin
Foto: srbijavoz.rs


Voz na relaciji Subotica-Segedin ponovo će saobraćati od 23. oktobra. Do završetka rekonstrukcije glavne stanične zgrade u Subotici, putnicima će na raspolaganju biti stanica „Teretna“.

Nakon osam godina ponovo se uspostavlja železnički saobraćaj između Subotice i Segedina i prvi voz između ova dva grada putnike će prevesti 23. oktobra.

Od ove jeseni, građani će znatno brže prelaziti granicu poznatu po dugačkim kolonama vozila i višesatnim čekanjima, i putnici će pasošku kontrolu prolaziti u železničkoj kompoziciji.

- Ponovnim uspostavljanjem saobraćaja na liniji Subotica-Segedin značajno će se rasteretiti granični prelaz Horgoš–Reske koji je jedan od najopterećenijih u Evropi. Naši putnici će sigurno biti zadovoljni što će nakon nekoliko godina ponovo na raspolaganju imati ovu regionalnu liniju. Važna informacija za naše putnike je da je u Subotici reč o privremenoj železničkoj stanici, jer se u sklopu izgradnje brze pruge Beograd–Budimpešta renovira glavna stanična zgrada. Dok ovaj veliki posao ne bude završen, molimo naše putnike za strpljenje i razumevanje, jer će u Subotici ulaziti i izlaziti iz voza na stanici „Teretna“, koju ćemo namenski urediti za putnički saobraćaj  - rekao je v.d. direktor „Srbija voza“ Ivan Bulajić.

Kako objašnjava, biće napravljen plato na ovoj teretnoj stanici kako bi putnici mogli da se bezbedno popnu i siđu sa voza.

- Do puštanja brze pruge na relaciji Beograd – Budimpešta i završetka rekonstrukcije glavne stanične zgrade u Subotici, sa Infrastrukturom železnice Srbije sprovodimo radove kako bi putnici na raspolaganju imali bezbednu i odgovarajuću infrastrukturu. To podrazumeva postavljanje montažnih perona i putničke blagajne u njihovoj blizini, i nadstrešnice za putnike sa klupama koja će ih štititi od nepovoljnih vremenskih uslova. Obezbedićemo i toalet i komunikaciju sa najbližom saobraćajnicom, kao i jasne oznake same stanice i perona  - objasnio je Bulajić.

Dnevno će iz Subotice ka Segedinu biti dva polaska, jedan pre podne i jedan popodne. 

Obnova pruge započeta je u oktobru 2021. godine, a podrazumevala je prethodno potpuno uklanjanje šina postavljenih daleke 1869. godine. Nova brza pruga projektovana je za brzinu od 120 kilometara na čas za putnički, i 80 kilometara na čas za teretni saobraćaj. Teretni saobraćaj omogućen je i pre roka, pa je pokrenut već avgusta 2022. godine.

Ostavite komentar