Vesti > Srbija

Više novih RADNIH MESTA i bolji STANDARD: U saobraćaj PUŠTENA nova DEONICA auto-puta, ali šta nas još čeka?

Kako je rekao ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, Goran Vesić, Srbija u ovom trenutku gradi najviše autoputeva u Evropi

Izvor: K1info/Tanjug

15/10/2023 > 08:03

podeli vest:

Više novih RADNIH MESTA i bolji STANDARD: U saobraćaj PUŠTENA nova DEONICA auto-puta, ali šta nas još čeka?
Foto: TANJUG/ KORIDORI SRBIJE/ bg


Ukupna dužina auto-puta od Rume do Šapca sa mostom preko Save, koja je puštena u saobraćaj u subotu 14. oktobra, iznosi 24,6 kilometara, i to za stanovnike ovog kraja znači više novih radnih mesta, bolji životni standard i uslove života, poručio je ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić.

On je za Tanjug govorio o novootvorenoj deonici auto-puta, projektima koji se nadovezuju na ovu značajnu saobraćajnicu i drugim investicijama u saobraćaju, ali i isteku roka za prijavu na legalni priključak na komunalnu infrastrukturu.

Vesić je naglasio da će do kraja godine koršćenje deonice auto-puta od Rume do Šapca biti besplatno, a posle toga će ono koštati 100 dinara.

Ministar je rekao da se sada nastavlja sa izgradnjom brze saobraćajnice prema Loznici, koja treba da bude završena do kraja sledeće godine i da će raditi još 15 kilometara veze Slijepčević-Badovinci prema Pavlovića ćupriji, i da će ceo ovaj put povezati na glavnu saobraćajnicu što će mnogo značiti za Loznicu i Šabac i sve ljude koji tu žive.

- Trenutno se gradi više od 461 kilometara, auto-puteva i brzih saobraćajnica - rekao je on.

Vesić je naveo i da će u narednom periodu u Kini biti potpisani ugovori za još dve velike saobraćajnice, a to su Beograd - Zrenjanin - Novi Sad dužine 105 kilometara i Osmeh Vojvodine, saobraćajnica koja povezuje Bački Breg, Sombor, Kulu, Vrbas Srbobran, Stari i Novi Bečej, Kikindu i Srpsku Crnju, dužine preko 190 kilometara.

- To znači da će novih 300 kilometara biti potpisano, i da će se raditi skoro 800 kilometara auto-puteva i brzih saobraćajnica - rekao je on.

Ministar je rekao da je u planu još nekih 600 kilometara i da u ovom trenutku Srbija najviše gradi auto-puteva u Evropi. On je rekao da je od ovih poslova najbliži završetku deo Moravskog koridora, za manje od mesec dana, i deonica Iverak-Lajkovac koja će Valjevo spojiti na auto-put Miloš Veliki.

Vesić je naveo da je Šabac spojen na mrežu srpskih auto-puteva, i da će u novembru biti spojen Kruševac, kao i da se Valjevo takođe spaja, a sledeće godine to se očekuje za Kraljevo, Vrnjačku banju i Trstenik, kao i Požarevac preko Dunavskog koridora.

- Kao što vidite, jedan po jedan veliki centar se spaja - rekao je on.

Dodao je da će se sledeće godine završiti i brza pruga do Subotice, već u martu ili aprilu 2025. godine i da će se od Beograda do tog grada stizati za sat i deset minuta.

- Imamo para da gradimo sve ove puteve, što je najvažnije - rekao je on.

Vesić je dodao da je bivši gradonačelnik Šapca Nebojša Zelenović obećavao da će da izgradi auto-put uz neku kanadsku koncesiju i da "nikada nisu uspeli da naprave nijedan centimetar puta". Govorio i o prijavi na legalni priključak na komunalnu infrastrukturu i rekao da sutra u ponoć ističe rok i da mnoge opštine rade i sutra da bi primile zahteve.

- Sa podacima od petka ujutru do sada se u celoj Srbiji prijavilo gotovo 30.000 građana, a taj broj je sada sigurno veći - rekao je on, uz napomenu da će u utorak imati tačne podatke.

Vesić je rekao da je dalja procedura takva da svi prijavljeni dobijaju rešenja od opštine ako ispunjavaju uslove i odlaze u komunalana preduzeća, a da dalja dinamika zavisi od tehničkih kapaciteta samih preduzeća. Građani koji budu odbijeni imaju mogućnost da se žale ministarstvu, naveo je Vesić.

On je uputio poziv komunalnim preduzećima, kako lokalnim tako i republičkim, da se organizuju kako bi što pre omogućili građanima priključke.

Vesić je govorio i o spremnosti SNS-a za održavanje vanrednih izbora 17. decembra i podsetio da je predsednik Vučić rekao da je stranka "uvek spremna za izbore".

Mi uvek želimo da proverimo poverenje i na te izbore izlazimo sa našim rezultatima, imamo šta da ponudimo biračima, poručio je Vesić.

On je dodao da je teško voditi kampanju u uslovima pritisaka na Srbiju i pomenuo situaciju na KiM, kao i pritske koji se odnose na uvođenje sankcija Rusiji.

- Predsednik Vučić čuva našu zemlju od ratova, od toga da ne vodimo tuđe ratove, gledamo da vodimo pametnu politiku - rekao je on.
 

Ostavite komentar