Vesti > Srbija

Deda Milić je NAJSTARIJI LOVAC u Srbiji: Ima 93 godine, a VITALNOST duguje SVEŽEM VAZDUHU, ŠETNJI i PRIRODI

Za njega lov nije samo hobi, već i način života, a najbolji saputnik mu je lovački pas Ara

Izvor: K1info/RINA

10/10/2023 > 22:39

podeli vest:

Deda Milić je NAJSTARIJI LOVAC u Srbiji: Ima 93 godine, a VITALNOST duguje SVEŽEM VAZDUHU, ŠETNJI i PRIRODI
Foto: RINA


Deda Milić Vasović iz sela Tometino polje kod Požege ima 93 godine, a ono po čemu je poseban, jeste činjenica da se uprkos starosti nije odrekao onog u čemu je uživao decenijama - lova. Njegov lovački staž posle svih obavljenih lekarskih pregleda ponovo je produžen.

- Zdravlje me dobro služi, tako da sam sve lekarske preglede, ukupno šest, odlično prošao. Nema odlaganja lovačke knjižice, i dalje se ide u lov, a za njega živim više od pola veka. Sa tom ljubavlju jednostavno se živi, deda i otac bili su lovci, njihovim stazama pošao sam i ja - rekao je on.

Kao i većini lovaca, najbolji saputnik u lovu je lovački pas. Milić ih je nekada imao više, a sada ima samo Aru.

- Prošle godine u lovu nestala su mi dva psa, čuveni su bili, gde se oni pojave, izgone divljač, vredeli su više od krave - rekao je on.

Milić za sebe kaže da lov nije samo hobi, već i način života. Ističe da svako ko je lovac u duši, na prvom mestu je i čuvar prirode.

- Ovde u podnožju Maljena, između Požege i Divčibara, Bog na prirodnim lepotama nije štedeo. Proći ovim šumama je blagostanje za dušu i telo. Predatora ima, prave ogromne štete, tako da se najčešće sa kolegama lovcima organizujem za lov na lisice i šakale. Iznad kuće sam napravio kućerak, sklonište za lovce gde se mogu odmoriti, a najčešće je to i mesto okupljanja pre polaska u lov. Svaki od njih zna gde stoji ključ - rekao je on.

Pored lovačkog psa koji je lovcu najbolji prijatelj, svaki od njih pamti i prvu pušku koju je sa sobom nosio u lov.

- Jednocevka ruskinja, dan danas je se sećam, a imam evo 93 godine, vitalan sam, prepešačim kilometre i na svežem vazduhu sam većinu vremena, što bi se reklo, lov je zaslužan i za dug život - rekao je on.

Ostavite komentar