Vesti > Srbija

Klinike za neurologiju i psihijatriju UKC Srbije obeležile 100 GODINA POSTOJANJA i rada

Svi smo samo delići u veku srpske medicine, sudbine ove države i naroda, kojima kao lekari služimo, rekla je Danica Grujičić

Izvor: K1info/Tanjug

10/10/2023 > 13:27

podeli vest:

Klinike za neurologiju i psihijatriju UKC Srbije obeležile 100 GODINA POSTOJANJA i rada
Foto: nepsido.rs


Klinika za neurologiju i Klinika za psihijatriju Univerzitetskog kliničkog centra Srbije svečano su danas u Beogradu obeležile 100 godina postojanja i rada.

Ministarka zdravlja Danica Grujičić, osvrćući se na taj jubilej, rekla je da treba imati na umu neraskidivost prošlosti, sadašnjosti i budućnosti, odnosno istinu da sa nama ništa ne počinje, niti se sa nama išta završava.

- Svi smo samo delići u veku srpske medicine, sudbine ove države i naroda, kojima kao lekari služimo. Ostaje nam samo da se nadamo da se ni mi nećemo postideti kada budemo prebrojavali svoje decenije rada, talenta i onoga što smo mi napravili, pred ovom dvojicom, trojicom ili desetoricom izvanrednih ljudi i lekara, kao i pred mlađima čije lekarsko putovanje tek počinje - istakla je Grujičić.

Dekan Medicinskog fakulteta Univerziteta u Beogradu Lazar Davidović ocenio je da su Klinika za neurologiju i Klinika za psihijatriju Univerzitetskog kliničkog centra Srbije odavno prepoznatljive, ne samo u našem regionu, već i znatno šire.

- Klinike su tokom ove stogodišnje tradicije i postojanja iznedrile brojne vrhunske stručnjake. Među njima, tu su i tri člana Srpske akademije nauka i umetnosti - Vladimir Vujić, Jovan Ristić i Vladimir Kostić - naveo je Davidović.

Kako su istakli iz Univerzitetskog kliničkog centra, za ovih 100 godina menjali su se nazivi klinika, organizacija zdravstva i društveni sistemi.

Ipak, kako kažu, klinike za neurologiju i psihijatriju danas su vrhunske ustanove posvećene lečenju, ispitivanju i nezi teških, kompleksnih i nerazjašnjenih neuroloških i psihijatrijskih bolesnika korišćenjem konvencionalne i napredne tehnologije.

Ostavite komentar