Vesti > Srbija

Ruke GARAVE, odelo CRNO, ali OBRAZ ČIST: Dobrivoje je jedan od retkih ODŽAČARA u Zapadnoj Srbiji

Iako ovaj posao nije nimalo lak, telefoni mu se usijaju pred početak grejne sezone

Izvor: K1info/RINA

13/10/2023 > 15:10

podeli vest:

Ruke GARAVE, odelo CRNO, ali OBRAZ ČIST: Dobrivoje je jedan od retkih ODŽAČARA u Zapadnoj Srbiji
Foto: RINA


Zima vreba iza ćoška i čeka svojih pet minuta, iako je Miholjsko leto ovog oktobra u punom jeku. Svi oni koji se greju na drva, odavno su spremili ogrev koji čeka da bude iskorišćen, ali osim toga potrebno je pripremiti i indvidualna ložišta za novu grejnu sezonu.

Čišćenje dimnjaka svakako je imperativ, jer bez toga nema dobre vatre. Odžačaru Dobrivoju Baraliću iz dragačevskog sela Gornja Kravarica, u ovo doba godine telefoni su se tradicionalno usijali i ima pune ruke posla.

- Vole ljudi da vide odžačara, naravno da donosi sreću. Jer kad mi završimo naš deo posla i očistimo dimnjak, neće drhatati tokom duge i hladne zime - rekao je Dobrivoje.

Ono što je najvažnije kad je u pitanju piprema za predstojeću grejnu sezonu, jeste da se odžak očisti na vreme, a ne da se to odrađuje u poslednji čas. Tada je odžačaru mnogo teže da efikasno odradi svoj deo posla.

- Moj savet kao dimničara koji se ovim poslom bavi pune dve decenije, je da se odžak očisti bar jednom pred sezonu, te da se zima dočeka sa očišćenim dimnjacima. To je moja preporuka, jer kad dođe zima i padne sneg, vrlo je teško tada čistiti dimnjake, jer su krovovi klizavi i vrlo je rizično raditi - rekao je on.

Na terenu, kako kaže, zatiče sve i svašta, a u kakvom će stanju biti odžak najviše zavisi od toga kakva drva se lože. Osim toga što vatra bolje gori, sa adkevatnim i redovnim čišćenjem dimnjaka maksimalno se smanjuje i opasnot od požara.

Iako je veoma tražen tokom ovih jesenjih meseci, poslom odžačara bavi se sve manji broj ljudi. Mladi mahom ne žele da se penju po dimnjacima iako može pristojno i pre svega pošteno da se zaradi novac.

- Da je lako nije, ruke jesu garave, ali ono što je najvažnije u ovom poslu jeste da je obraz čist - rekao je on.

Ostavite komentar