Vesti > Srbija

ANEM osudio PRETNJU POSLANIKA Radomira Lazovića RTS-u

Poslanik Zeleno-levog fronta ofarbao tablu javnog servisa u pink boju izgovarajući rečenicu "Smatrajte ovo upozorenjem"

Izvor: K1info/Tanjug

01/10/2023 > 14:22

podeli vest:

ANEM osudio PRETNJU POSLANIKA Radomira Lazovića RTS-u
Foto: TANJUG/ RADE PRELIĆ/ bg


Asocijacija nezavisnih elektronskih medija (ANEM) osudila je danas pretnju Radomira Lazovića, poslanika Zeleno-levog fronta, koji je na protestu ispred zgrade republičkog javnog medijskog servisa RTS-a, održanog 30. septembra, ofarbao tablu javnog servisa u pink boju izgovarajući rečenicu "Smatrajte ovo upozorenjem“. 

Lazović je prešao granicu koja odvaja politički aktivizam od potencijalnog ugrožavanja bezbednosti medijskih radnika, saopštio je Veran Matić, predsednik Upravnog odbora ANEM-a i član Stalne radne grupe za bezbednost novinara.

 

Kako prenosi ANEM, Lazović je, na opozicionom protestu ispred zgrade RTS-a, izjavio: "Imamo jednu malu poruku za RTS – mi želimo da radite u interesu građana. Ne želimo da budete Pink. Vidimo da ste postali Pink, a to ne želimo. Smatrajte ovo upozorenjem".

- ANEM godinama dosledno ukazuje da Radio-televizija Srbije ne ispunjava odredbe Zakona o javnim medijskim servisima, ali to međutim, ne daje za pravo nikome, pa ni poslaniku Lazoviću, da farba RTS tablu u pink boju, uz preteću rečenicu „Smatrajte ovo upozorenjem“ - rekao je Matić.

Foto: Youtube PrintScreen/N1

Veran Matić

ANEM podseća "poslanika Lazovića da njegova poslanička grupa, uz pomoć drugih predstavnika opozicije, iz njima znanih razloga, još uvek nije iskoristila mogućnost koju im daje član 16. Zakona o elektronskim medijima koji reguliše proceduru prestanka mandata članova Saveta REM na osnovu razrešenja".  

-  Naime, Narodna skupština može većinom glasova, na predlog najmanje 20  narodnih poslanika, razrešiti člana Saveta ako između ostalog „utvrdi da je nesavesno i nepravilno radio, odnosno ako postoje razlozi za nedostojnost... - saopštio je Matić.  

Savet REM bira članove Upravnog odbora Radio-televizije Srbije koji imenuje i razrešava generalnog direktora javnog medijskog servisa čija se ostavka traži. 

Imajući to u vidu, smatramo, kaže Matić, da zapaljive i upozoravajuće reči u vreme naraslih društvenih tenzija nisu prihvatljive jer mogu da dovedu do potencijalnih novih pretnji i mogućih žrtava. 

- Ovo se posebno odnosi na nosioce izvršne vlasti, od predsednika, članova vlade, poslanika u parlamentu. Svih onih koji imaju najveću moć u zemlji. ANEM principijelno zastupa stav da niko nikome ne sme da prati i upućuje ovakvu vrstu upozorenja - rekao je on. 
 

Ostavite komentar