Vesti > Srbija

Dačić o situaciji na KiM: Država će učiniti sve da SAČUVA MIR

Sve ovo je kontinuitet nastojanja premijera privremenih prištinskih institucija Aljbina Kurtija da isprovocira celu situaciju

Izvor: K1info/Tanjug

25/09/2023 > 10:05

podeli vest:

Dačić o situaciji na KiM: Država će učiniti sve da SAČUVA MIR
Foto: Tanjug/AP/Visar Kryeziu

Prvi potpredsednik Vlade i šef diplomatije Ivica Dačić izjavio je danas da Srbija treba da se čuva svih provokacija i da, kako je poručio predsednik Srbije Aleksandar Vučić, Srbi na KiM treba da ostanu mirni i veruju svojoj državi koja će učiniti sve da se sačuva mir, posle jučerašnjih sukoba i pogibije trojice Srba i jednog tzv. kosovskog policajca.

Dačić je za televiziju Prva kazao da se u ovoj situaciji međunarodna zajednica izmiče, praktično dozvoljava da dođe do sukoba na KiM i ostavlja Srbe na odstrel "kosovsko-albanskoj policiji". 

- Kažem kosovsko-albanska policija, jer je to albanska policija, a kosovska policija bi bila kada bi tu bili Srbi - objasnio je Dačić i dodao da je cela suština Briselskog sporazuma bila da na teritoriji gde žive Srbi, Srbi upravljaju.

On je naglasio i da je sve ovo što se sada dešava kontinuitet nastojanja premijera privremenih prištinskih institucija Aljbina Kurtija da isprovocira celu situaciju.

Dačić je naveo i da se kada je u Severnoj Makedoniji izbio sukob između države i albanskih separatista, cela međunarodna zajednica uključila u rešavanje tog sukoba, a da sada Srbi nemaju pravo ni da protestuju protiv terora koji se nad njima vrši.

Foto: Tanjug/MSP

 

- Srpski narod ima pravo da se brani i izražava svoju političku volju. Ovde je reč, kako kaže predsednik Vučić, da svi oni koji su okrvavili ruke i učestvovali i podržavali agresiju na Srbiju 1999. sada nastavljaju sa tom politikom i postavljaju i političku i medijsku osnovu da se podrži režim Kurtija - kazao je šef srpske diplomatije.

Dačić je dodao da je Srbija za nastavak dijaloga uz poštovanje principa dogovorenih pre 10 godina. On je naglasio i da jedina oružana sila u pokrajini može da bude Kfor dodajući da se ne bi dešavale takve situacije da su tamo Kfor i Srbi u policiji.

Dačić je naglasio i da je manastir Banjska kulturno-istorijski, verski spomenik iz 14. veka i da pored nema džamije iz tog perioda, što najbolje potvrđuje viševekovno postojanje Srba na KIM.

Ostavite komentar