Vesti > Politika

Borelj i Lajčak OSUDILI NAPADE na KiM, traže hitno VRAĆANJE DIJALOGU: Reagovali i Rama, DEVENPORT i zapadni ambasadori

Ambasadori Nemačke, Francuske i Italije, kao i šef misije OEBS-a u Prištini osudili su danas napad na kosovsku policiju i izrazili saučešće

Izvor: K1info/Tanjug

24/09/2023 > 14:04

podeli vest:

Borelj i Lajčak OSUDILI NAPADE na KiM, traže hitno VRAĆANJE DIJALOGU: Reagovali i Rama, DEVENPORT i zapadni ambasadori
Foto: Tanjug/AP/Virginia Mayo


Specijalni izaslanik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak osudio je danas napad na kosovsku policiju, poručivši da svi treba da se vrate dijalogu.

- Najoštrije osuđujem stravičan napad na kosovsku policiju. Nasilje u bilo kom obliku je apsolutno neprihvatljivo - poručio je Lajčak na društvenoj mreži X (Tviter).

 

Dodao je da počinioci moraju da budu izvedeni pred lice pravde.

- Svi moraju da se odmah vrate dijalogu - napisao je Lajčak.

Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost izjavio je danas da je potrebno utvrditi sve činjenice o napadu na ulazu u selo Banjska u opštini Leposavić, kao i da se odgovorni za to moraju izvesti pred lice pravde. On je istovremeno najoštrije osudio, kako je rekao, gnusan napad naoružane bande na pripadnike kosovske policije u Banjskoj na severu Kosova, u kojem je jedan policajac poginuo, a dva su povređena.

- Još više nevinih života ugroženo je u neprijateljstvima koja traju u okolini manastira Banjska. Ovi napadi moraju odmah da prestanu - rekao je Borelj.

Istakao je da je EULEX, kao druga odgovorna misija za bezbednost na terenu i da je u bliskom je kontaktu s vlastima i KFOR-om.

- EU i njene članice opet pozivaju sve aktere da rade na deeskalaciji situacije na severu Kosova - rekao je Borelj.

Albanski premijer Edi Rama poručio je danas da je ubistvo kosovskog policajca "najveće zvono za uzbunu do sada", kao i da postoji opasnost da situacija na Kosovu i Metohiji preraste u oružani konflikt.

- Zločinci koji su oduzeli život nedužnom čoveku, koji je služio u državnoj uniformi snaga za sprovođenje zakona Republike Kosovo, moraju biti izvedeni pred lice pravde - naveo je Rama na društvenoj mreži X (Twitter).

On je dodao da evroatlantska zajednica mora da vrati Prištinu i Beograd za sto i dijalogu o normalizaciji odnosa.

- Sazivanje vanredne mirovne konferencije, pod nadzorom Evropske unije i Sjedinjenih Država, i istovremeno preduzimanje svih vanrednih mera sa KFOR-om, kako bi se sprečila dalja eskalacija situacije, strateška su neophodnost ne samo za red i bezbednost na Kosovu danas, već i za sutrašnji mir i budućnost regiona, pre nego što se produžena kriza na severu Kosova otrgne kontroli i pretvori u destabilizujući požar za ceo region - naveo je Rama.

I ambasadori Nemačke, Francuske i Italije, kao i šef misije OEBS-a u Prištini osudili su danas napad na kosovsku policiju i izrazili saučešće porodici ubijenog policajca.

- Počinioci ovog smrtonosnog napada na pripadnike reda kosovske policije moraju da budu izvedeni pred lice pravde. Vladavina prava treba da se sprovodi na Kosovu - naveo je šef misije OEBS-a na KiM Majkl Devenport na društvenoj mreži X.

Ambasador Nemačke u Prištini Jurn Rode takođe je naveo da odgovorni moraju da budu izvedeni pred lice pravde.

- Mir mora da bude uspostavljen, a dijalog, koji je u interesu svih, mora da se nastavi - napisao je Rode.

Francuski ambasador u Prištini Olivije Gero poručio je da je napad na kosovsku policiju neprihvatljiv.

- Moje misli su sa žrtvama i njihovim porodicama. Počinioci ovog napada moraju biti uhapšeni i izvedeni pred lice pravde - naveo je Gero na društvenoj mreži X.

Iz ambasade Italije su naveli da ambasador Antonelo de Riju najoštrije osuđuje "napade na kosovsku policiju i izražava najdublje saučešće najbližima preminulog policajca tokom obavljanja dužnosti".

- Odgovorni za akciju ubistva moraju biti izvedeni pred lice pravde - navodi se u saopštenju na društvenoj mreži X.

Kosovska policija saopštila je da je na ulazu u selo Banjska kod Leposavića rano jutros u 2.34 došlo do incidenta i da je jedan policajac tom prilikom ubijen, a drugi ranjen.

Ostavite komentar