Vesti > Srbija

MEDVED ušao u ŠLJIVIK: Zver domaćinu OBRALA ceo rod i POLOMILA stabla

Medvedi su zaštićena vrsta u Srbiji i stvaranje ravnoteže između njihove zaštite i interesa stanovnika je izazov za zajednicu

Izvor: K1info/RINA

18/09/2023 > 17:30

podeli vest:

MEDVED ušao u ŠLJIVIK: Zver domaćinu OBRALA ceo rod i POLOMILA stabla
Foto: RINA


U selu Hisardžik blizu Prijepolja poljoprivrednik Mujo Karahodžić doživeo je nešto neočekivano. Naime, dok je on mirno spavao sa svojom porodicom, medved ili više njih su u noćnim satima ušli u njegov voćnjak koji je bio pun zrelih šljiva, zasladili se i ovogodišnji rod obrali.

Uprkos tome što se bašta, sa oko 200 stabala nalazila na svega stotinak metara od porodične kuće, Mujo nije čuo buku, a kada se probudio zatekao je polomljene i razbacane šljive, koje je zver ostavila za sobom. 

- Voćnjak je pretrpeo značajne gubitke, stabla su polomljena, ovo je katastrofa za nas. Godinama smo ulagali trud i radili na održavanju ovog voćnjaka, a sada je gotovo uništen. Prošle godine na ovoj bašti ubrali smo preko 2,5 tona šljiva - rekao je on.

Medvedi su zaštićena vrsta u Srbiji, i stvaranje ravnoteže između zaštite divljih životinja i interesa lokalnih stanovnika predstavlja izazov za zajednicu. Mujo navodi da je štetu prijavio nadležnima u lokalnoj samoupravi, te da očekuje pomoć od njih.

Foto: RINA

 

Ovaj incident podseća na potrebu za daljim istraživanjima i razvojem mera zaštite kako bi se sprečili sukobi između divljih životinja i ljudi. U međuvremenu, Muju ostaje da se suoči s teškim posledicama i nadi u brz oporavak svog voćnjaka.

Inače, ovogodišnji rod voća u prijepoljskom kraju prilično je loš zbog nepovoljnih uslova, koji su vladali tokom proleća u vreme cvetanja, pa su retke bašte i voćnjaci u kojima je bilo roda.

Ostavite komentar