Priče > Biznis

Posle BRESKVI višak PESTICIDA i u povrću? U Sloveniji zadržano 18 tona svežeg KRASTAVCA iz Srbije, čeka se SUPERANALIZA

Preporuka proizvođačima je da se strogo drže pravila koja su jasno propisana, kako i na koji način da koriste sredstva za zaštitu bilja

Izvor: K1info/Tanjug

14/09/2023 > 20:16

podeli vest:

Posle BRESKVI višak PESTICIDA i u povrću? U Sloveniji zadržano 18 tona svežeg KRASTAVCA iz Srbije, čeka se SUPERANALIZA
Foto: Tanjug/Video

Direktor Uprave za zaštitu bilja Nebojša Milosavljević potvrdio je danas da je na granici sa Slovenijom zaustavljena količina od 18 tona svežeg krastavaca iz Srbije, jer su u njima pronađeni ostaci fungicid metalaksila i istakao da se čekaju konačni rezultati super analize o količinama te supstance.

- Sveži krastavac iz Srbije je zaustavljen na granici sa Slovenijom, jer je u njemu nađena supstanca fungicid metalaksil iznad dozvoljene granice pravilnika - kazao je Milosavljević za Tanjug.

Foto: RINA

 

Milosavljević je dodao da proces analize još uvek nije završen, precizirajući da su kolege iz Slovenije radile analize u dve laboratorije i da su dobijeni različiti rezultati.

- Jedna analiza je pokazala veće količine ove supstance od dozvoljene granice, dok je druga analiza pokazala njeno prisustvo u granicama. U ovom trenutku radi se super analiza u Sloveniji i očekujemo konačan odgovor - kazao je.

Zbog toga što je još uvek proces analize u toku, kako je dodao, ova pošiljka krastavaca iz Srbije nije vraćena nazad.

- Od ponedeljka ćemo dobiti punu informaciju o tome šta se dešava, tražili smo i usmeno da nam kažu o čemu se radi. Videćemo na kraju da li će krastavci biti uništeni ili će biti vraćeni nazad. To sve zavisi od rezultata superanalize koja je u toku - naveo je Milosavljević.

Na pitanje šta će se desiti, ukoliko se sporna pošiljka vrati u Srbiju, sagovornik Tanjuga je objasnio da će ona prvo biti ponovo analizirana na samoj našoj granici i da će se na osnovu tih rezuiltata odlučivati o merama koje će biti dalje preduzete, odnosno da li će pošiljka biti uništena ili će se naći na tržišu ako je potpuno ispravna.

Milosavljević je dodao i da je fungicid metalaksil za koji se kaže da je pronađen u krastavcima supstanca koja se koristi protiv truleži i da ona nije zabranjena niti štetna, kao i da je tako označava i EU.

- Mi se svake godine usaglašavamo sa EU i jednake su nam mere i granice kada je reč o ovim supstancama - kazao je on i dodao da se, ipak, dešavaju iskakanja prilikom upotrebe tih sredstava.

Prema njegovim rečima, proizvođači i izvoznici iz Srbije moraju da imaju svest i prate što je dozvoljeno, jer će u suprotnom biti kažnjeni za upotrebu svega onoga što nije i što je preko dozvoljenih količina.

- Preporuka proizvođačima je da se strogo drže pravila koja su jasno propisana, kako i na koji način da koriste sredstva za zaštitu bilja - naglasio je on.

Milosavljević je objasnio da je Evropski sistem za brzo uzbunjivanje u trgovini hranom (RASFF), koji je i saopštio da su na granici sa Slovenijom zaustavljeni sveži krastavci iz Srbije, sistem koji funkcioniše na nivou Evropske unije i da na njihovom sajtu ima podataka o više od 1.000  presretanja koja su vršena i informacije o neusaglašenim pošiljkama.

- Mi činimo  sve da sprečimo ovakve stvari. Ovde je reč o pošiljci koja je inače upućena u Sloveniju 31. avgusta, a analiza je došla tek danas. Dosta je vremena prošlo od tog perioda - naveo je on za Tanjug.

Milosavljević je naglasio da je Uprava za zaštitu bilja krenula u međuvremenu sa pojačanom kontrolom svega onoga  što se koristi za zaštitu bilja u Srbiji, kako bi se sprečilo da se ovakve situacije dešavaju.

- Trenutno privodimo kraju i završavamo postupak izvozne procedure i usaglašavanja izvoza jabuka za Kinu koja je jako značajno tržište za Srbiju - naglasio je on.

Kako je navedenoi na sajtu RASFF, dozvoljena količina fungicid metalaksila je 0,01 a pošiljka krastavaca iz Srbije je sadržala 0,025 miligrama ostataka pesticida po kilogramu.

Ova hemijska supstanca spada u acilalanine i uglavnom se koristi za suzbijanje prouzrokovača plamenjače krompira i paradajza.

 

Ostavite komentar