Vesti > Srbija

Beograd Prajd ŠETNJA protekla MIRNO, završena KONCERTOM u Manježu

Planirana je šetnja Nemanjinom ulicom, zatim ulicom Kneza Miloša, Kralja Milana, Trgom Nikole Pašića do Narodne skupštine, i nazad

Izvor: K1info/Tanjug

09/09/2023 > 17:34 >> 20:16

podeli vest:

Beograd Prajd ŠETNJA protekla MIRNO, završena KONCERTOM u Manježu
Foto: Tanjug/Vladimir Sporčić


Učesnici Beograd Prajda završili su večeras šetnju povratkom u park Manjež, a parada koju je obezbeđivala policija protekla je mirno i bez incidenata. U parku Manjež je oko 19 sati počeo muzički program.

Beograd Prajd šetnja krenula je nešto posle 17 časova, a među učesnicima su i ministarka za evropske integracije Tanja Miščević, ambasador SAD u Srbiji Kristofer Hil, kao i ovogodišnja kuma Prajda Ida Prester.

Pre početka šetnje okupljenim učesnicima obratili su se predstavnici delegacije Solunskog Prajda i kuma Prajda Ida Prester.

Učesnike šetnje duž najavljene trase obezbeđuje veliki broj pripadnika policije, a kordoni su i dalje postavljeni na ulaznim punktovima šetnje, a kako je rekao direktor Beograd Prajda Goran Miletić od policije ima informacije da incidenata nije bilo i šetnja protiče u miru.

Ulice Nemanjina, Kralja Milana, Kneza Miloša, Resavska, Dragoslava Jovanovića, Takovska, Bulevar kralja Aleksandra, Dečanska i Vlajkovićeva su zatvorene za saobraćaj, a ulazne punktove na Prajd šetnju obezbeđuje veliki broj policajaca.

Ulazni punktovi na Prajd šetnju nalaze se u Ulici kralja Milana, kod hotela Moskva, na raskrsnici Resavske i Birčaninove ulice, na raskrsnici Resavske i Mišarske i u Ulici kralja Milana sa Trga Slavija.

Šetnja je krenula Nemanjinom ulicom, zatim ide ulicom Kneza Miloša, Kralja Milana, Trgom Nikole Pašića do Narodne skupštine, a onda ponovo ulicom Kneza Miloša i Nemanjinom do parka Manjež.

Foto: Tanjug/Vladimir Sporčić

 

Ministarka Miščević je pre početka šetnje rekla da je zaštita ljudskih prava manjina kao što je pravo na život koji je potpuno jednak sa pravima svih građana osnovna poruka koju donosi.

- Radimo na svim stvarima koji su važni za prava ove zajednice, a koje se pre svega odnose na bolje razumevanje i zaštitu. Svi smo tome jako posvećeni, sva ministarstva u Srbiji ima još puno posla pred nama, ali organizovanje i održavanje šetnje u miru po ovom lepom danu je već jako lep znak - rekla je Miščevićeva.

Miletić je rekao da za sada sve protiče u najboljem redu i da od policije ima informacije da do sada nije bilo incidenata, te da je uveren da će sve proći dobro.

Foto: Tanjug/Vladimir Sporčić

Goran Miletić i kuma Prajda Ida Prester

- Što se tiče policije i saradnje sve je do sada teklo kako treba. Procenu koliko policajaca je potrebno da bude na ulici donose isključivo oni, zavisno od njihove bezbednosne procene. Do ovog trenutka nije bilo incidenata, to obaveštenje imamo. Na kraju šetnje ću vam reći kako sam zadovoljan - istakao je Miletić.

Ambasador Hil je rekao da, bez obzira na sve probleme kojih je bilo ranijih godina, a vezano za Prajd, sada vidi napredak.

- Možda će neko reći da je pred Srbijom dug put, ali to važi i za neke druge zemlje, uključujući i moju. Važno je da svi razumemo da su ljudi samo ljudi, i da je ljubav jednostavno ljubav. Ističem da je jako dobro što danas vidim da imamo odgovarajuću zaštitu koja će omogućiti da sve ovo prođe bez problema - rekao je Hil.

Inače, okupljanje pred početak ovogodišnjeg Beograd prajda organizovano je u parku Manjež.

Ostavite komentar