Vesti > Srbija

MEDIJSKI ZAKONI u Srbiji doneće mnogo NOVINA: Šta MISLITE, da li će biti više SLOBODE ili više CENZURE?

Nacrti su u skladu sa evropskim direktivama - da li to znači da nema pisanja o srpskom Kosovu, slobodi, Rusiji?

Izvor: K1info/Tanjug

07/09/2023 > 19:26

podeli vest:

MEDIJSKI ZAKONI u Srbiji doneće mnogo NOVINA: Šta MISLITE, da li će biti više SLOBODE ili više CENZURE?
Foto: Freepik.com


Javna rasprava o Nacrtu zakona o javnom informisanju i medijima i Nacrtu zakona o elektronskim medijima počela je danas i trajaće do 7. oktobra i biće organizovana u formi prezentacija i diskusija u okviru četiri okrugla stola, izjavio je ministar informisanja i telekomunikacija Mihailo Jovanović.

- Prvi okrugli sto će se održati 13. septembra u Beogradu  u Privrednoj komori Srbije, sledeći će biti u Nišu 20. septembra, a zatim 27. septembra u Novom Sadu i 4. oktobra u Kragujevcu - rekao je Jovanović novinarima u kineskom gradu Sjamenu.

On je pozvao državne organe, stručnu javnost, novinarska i medijska udruženja, nevladine organizacije, kao i organizacije civilnog društva i sve druge zainteresovane strane, da uzmu učešće u javnoj raspravi i daju doprinos u izradi medijskih zakona Srbije.

Ministar je naglasio da se na ova dva zakona radilo suštinski, sa puno fokusa, truda i da su oni pisani u skladu sa medijskom strategijom i sa evropskim direktivama o audio-vizuelnim medijskim sadržajima.

- Veliku ulogu i značaj u pisanju predloga nacrta medijskih zakona imaju novinarska i medijska udruženja koja su nam od prvog dana partneri, ali i predstavnici međunarodne zajednice sa kojima smo suštinski radili na zakonima. To su delegacija Evropske unije u Srbiji, misija OEBSA, ambasada Norveške i Fondacija Konrad Adenauer.

Jovanović je naglasio da predloženi nacrti zakona imaju za cilj da unaprede sistem javnog informisanja u Srbiji i stvore uslove za bolje regulisanje tržišta elektronskih medija.

Foto: Freepik.com

 

Prema njegovim rečima, predloženi nacrti zakona posledica su usklađivanja sa Strategijom razvoja sistema javnog informisanja u Srbiji za period 2020 - 2025. godine i izmenama Direktive o audiovizuelno-medijskim uslugama iz 2018.

Jovanović je naveo i da je Nacrtom zakona o javnom informisanju i medijima, između ostalog, potpunije definisan javni interes u oblasti javnog informisanja i bliže je uređen rad izdavača medija čiji su osnivači nacionalni saveti nacionalnih manjina, kao i detaljno uređen postupak projektnog sufinansiranja.

Nacrt Zakona o elektronskim medijima, pored harmonizacije sa revidiranom Direktivom o audiovizuelno-medijskim uslugama iz 2018. godine i ispunjenosti pretpristupnih obaveza iz poglavlja 10, kako je objasnio Jovanović, stvara i preduslove za postizanje veće nezavisnosti i profesionalnosti Regulatornog tela za elektronske medije (REM), a time i boljeg regulisanja tržišta elektronskih medija.

Foto: Freepik.com

 

To je, kako je dodao, osnovni zahtev Strategije razvoja sistema javnog informisanja u Srbiji za period 2020 - 2025. godine".

- Ovi zakoni donose mnogo novih stvari. Po prvi put u zakonu o javnom informisanju i medijima biće definisan Savet za štampu kao samo regulatorno telo - nešto na čemu je dugo insistirano i rađeno. Biće sigurno još mnogo dodatnih predloga kako što bolje definisati položaj regulatornog tela - zaključio je Mihailo Jovanović.

Ostavite komentar