Vesti > Srbija

Ristuća o SITUACIJI na KiM: Veoma NESTABILNA, zabrinjava MEĐUSOBNO NEPOVERENJE

On je ocenio da su tenzije između Srba i Albanaca visoke zbog političkih razlika

Izvor: K1info/Tanjug

06/09/2023 > 19:21

podeli vest:

Ristuća o SITUACIJI na KiM: Veoma NESTABILNA, zabrinjava MEĐUSOBNO NEPOVERENJE
Foto: printscreen tanjug


Komadant Kfora Anđelo Mikele Ristuća izjavio je danas da je situacija na KiM i dalje ''veoma nestabilna'', i pored toga što su se bezbednosne tenzije smirile posle eksalacije nasilja tokom maja.

On je ocenio da su tenzije između Srba i Albanaca visoke zbog političkih razlika, prenosi Rojters.

- Situacija je mirna nakon događaja od 29. maja. Ali, na neki način, situacija je i dalje veoma nestabilna. Mi opažamo napetost zbog mnoštva nerešenih pitanja - rekao je Ristuća novinarima u sedištu NATO u Briselu.

On je rekao da je jedino rešenje za situaciju na severu KiM - političko rešenje.

- Ako treba da postavimo dijagnozu onoga što se dešava, rekao bih da je najveća 'bolest' koja nas zabrinjava nepoverenje između dve strane - rekao je Ristuća.

Ristuća je ponovio čvrstu posvećenost KFOR-a da nastavi da igra svoju ulogu u stvaranju bezbednosnih uslova neophodnih da bi dijalog Beograda i Prištine uz posredovanje EU napredovao, kao i potrebu da obe strane u potpunosti deeskaliraju situaciju i da se konstruktivno i u dobroj veri ponovo uključe u dijalog uz posredovanje EU.

Foto: Tanjug/STR/ bs

 

On je ove nedelje boravio u Briselu, gde je održao sastanke na visokom nivou u sedištu NATO-a i Evropskoj uniji. 

Ristuća je obavestio Vojni komitet NATO-a i Severnoatlantski savet o najnovijim dešavanjima na KiM i o prioritetima KFOR-a.

U saopštenju se navodi da je pohvaljen zbog izuzetnog vođstva tokom veoma izazovnog mandata komandovanja i zbog kontinuiranog i vitalnog rada KFOR-a na osiguravanju bezbednog okruženja i slobode kretanja za sve ljude na KiM, u skladu sa svojim mandatom, zasnovanim na rezoluciji Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija 1244 iz 1999. godine.

Saradnja NATO i EU je, takođe, istaknuta kao ključna za trajnu bezbednost na KiM i stabilnost širom Zapadnog Balkana, piše u saopštenju KFOR-a.

Ristuća se sastao i sa generalnim sekretarom NATO-a Jensom Stoltenbergom, pomoćnikom generalnog sekretara NATO-a za operacije Tomasom Gofusom i specijalnim predstavnikom EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslavom Lajčakom.

Stoltenberg je zahvalio Ristući na njegovom delovanju i čvrstoj posvećenosti Italije, posebno u ovom trenutku, stabilnosti na Zapadnom Balkanu.

Komandant KFOR-a je istakao krhku bezbednosnu situaciju i važnost fokusiranja kolektivnih napora na prevazilaženje načina upravljanja krizom, navedeno je u saopštenju KFOR-a.
 

Ostavite komentar