Vesti > Srbija

BEZBEDNOST DECE na internetu je PRIORITET

Deca, roditelji i nastavnici treba da svaku zloupotrebu, nasilničku komunikaciju, ucenu, pretnju i druge vrste ugrožavanja odmah prijave

Autor: Tanjug

19/09/2022 > 14:18

podeli vest:

BEZBEDNOST DECE na internetu je PRIORITET
Foto: Pexels.com


Ministarka trgovine, turizma i telekomunikacija Tatjana Matić je uoči početka školske godine poručila da bezbednost dece u digitalnom okruženju ostaje jedan od prioriteta ministarstva.

Ona je podsetila da pored brojnih prednosti koje digitalno okruženje pruža, ono može ugroziti prava dece na dostojanstveno, zdravo i sigurno odrastanje, a rizici mogu imati nesagledive posledice.

Foto: Tanjug/Zoran Žestić

 

- Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija i Nacionalni kontakt centar za bezbednost dece na internetu će, kao i do sada, preduzimati sve mere u cilju poboljšanja postojećih principa zaštite, kako bi promovisali i zaštitili dečja prava u digitalnom okruženju - izjavila je ministarka Matić.

Ona je navela da je Nacionalni kontakt centar za bezbednost dece na internetu od početka rada do avgusta ove godine kontaktirao sa 18.397 dece, 5.614 roditelja, 441 učiteljem i nastavnikom, 150 zdravstvenih radnika, održao 483 prezentacije, devet vebinara za učitelje i tri vebinara za roditelje.

Centar je posetio 182 škole, 27 domova zdravlja i 10 sportskih kampova.

Ministarka je pozvala decu, roditelje i nastavnike da svaku zloupotrebu fotografija, nasilničku komunikaciju, ucene, pretnje, lažne profile i druge vrste ugrožavanja bezbednosti dece u digitalnim okruženju prijave Nacionalnom kontakt centru na broj telefona 19833 ili putem onlajn platforme Pametno i bezbedno.

Ostavite komentar